DODIK PUCA OD BIJESA: "Ovo je realizacija jedne podmukle politike kojom se sada...!"

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj 148. plenarnoj sjednici ocijenio neustavnim Izborni zakon RS-a.

  • Vijesti

  • Prije 5h  Prije 5h

  • 4

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da je "Izborni zakon Republike Srpske ustavan" i da će "ovaj zakonski akt biti primjenjivan".

Dodik je, povodom odluke Ustavnog suda BiH o stavljanju van snage Izbornog zakona RS-a, rekao da je "taj sud predviđen Ustavom, ali da u svom radu krši taj najviši pravni akt, Dejtonski sporazum i međunarodne principe ustavnog prava i čini sve da zgadi BiH koju treba da brani i predstavlja".

On je naveo i da je Ustavni sud zadužen po zakonu da ocjenjuje saglasnost akata sa Ustavom BiH."Da Ustavni sud drži do toga onda bi rekao da je Izborni zakon RS-a ustavan jer on upravo predviđa na koji način će se vršiti izbori i poštuje Ustav BiH", kazao je Dodik.

On je rekao da je "Ustavni sud BiH politička institucija koja nastoji da sprovodi politike, a ne Ustav i time komplikuje odnose".

"Ustavni sud Republike Srpske rekao da je taj zakon ustavan i on će biti primjenjivan", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je naveo i "da su oni sada izmislili krivično djelo nepoštivanje odluka Ustavnog suda".

"Mi poštujemo Ustavni sud Republike Srpske i Ustav Republike Srpske, Ustav BiH. To što tamo sjede tri strance koji primaju dobre plate i ne dolaze u Sarajevo, odlučuju na daljinu, to je neka druga priča. To je realizacija jedne podmukle politike kojom se sada, umjesto rigidnih visokih predstavnika, nameće Ustavni sud kao krajnji donosilac odluka", naveo je Dodik.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj 148. plenarnoj sjednici ocijenio neustavnim Izborni zakon RS-a.

U odluci je utvrđeno da osporeni zakon nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zato što se osporenim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je zaključio da u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se mogla uspostaviti ustavnost osporenog zakona koji je donijela Narodna skupština RS-a.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...