PREOKRET: Musk popustio, mreža X prihvaća brazilske uvjete

Možda je sada prevladala činjenica da Brazil predstavlja ključno tržište za X, s procijenjenom korisničkom bazom koja premašuje 20 miliona.

  • HiTec

  • Prije 3h  

  • 0

Dosta neočekivano, mreža X, odnosno njezin vlasnik Elon Musk, naglo su promijenili tvrdokorni stav prema naredbama Vrhovnog suda Brazila, koji je neke račune na mreži ocijenio prijetnjom brazilskoj demokraciji.

Advokati kompanije izvijestili su da je X uklonio račune čije je uklanjanje naredio sudac Alexandre de Moraes, platio propisane kazne te imenovao novog formalnog predstavnika u Brazilu. Ovo je  značajan odmak od Muskovog prethodnog stava, u kojem je obećao da neće cenzurirati glasove na svojoj platformi i javno je kritizirao brazilski Vrhovni sud. Dugo je Brazil bio Musku važan zbog njegovog vjerovanja u princip "slobode govora", što se ne bi moglo reći za Tursku i Indiju, gdje je uklonio nepoželjne račune s platforme odmah čim su to zatražile tamošnje vlasti.

X-ov gubitak tržišnog udjela

Možda je sada prevladala činjenica da Brazil predstavlja ključno tržište za X, s procijenjenom korisničkom bazom koja premašuje 20 miliona. Produljena blokada riskirala je značajan gubitak tržišnog udjela i prihoda, posebno zbog migracije korisnika na konkurentske platforme poput Blueskya i Metinog Threadsa, piše Bug.

Morales - Musk 1:0

Ovaj preokret čini se kao pobjeda za brazilski Vrhovni sud i suca Moraesa, koji je bio na čelu regulacije internetskog govora u zemlji. Od 2019. godine, sudac Moraes je naredio uklanjanje najmanje 300 računa na društvenim mrežama, često bez navođenja detaljnih razloga u naredbama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...