POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ ZA "SB" O REZULTATIMA IZBORA: "Dodik je poslao upozorenje svima, ali jedan poraz mu ostavlja gorčinu i nemoć"

Sa političkom analitičarkom iz Banje Luke Tanjom Topić razgovarali smo o rezultatima izbora u ovom bh. entitetu, naročito u njegovom administrativnom središtu u kojem se vodila burna predizborna kampanja.

  • Politika

  • 08. Okt. 2024  08. Okt. 2024

  • 0

Stranka SNSD čiji je lider aktuelni predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik, koji već dugo Bosni i Hercegovini prijeti secesijom, a entitetu kojem rukovodi uvodi mnoge državničke odredbe, pobijedila je u 47 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i dvije u Federacije BiH.

Time je Dodikova stranka pokazala da ostaje najjača politička partija u Republici Srpskoj, a daleko ispod njih je SDS, koji je osvojio deset lokalnih zajednica.

Na osnovu podataka koje je iznio Dodik, SNSD je i najveća stranka u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je u FBiH najjača politička partija i dalje ostala SDA, koja je osvojila 34 lokalne zajednice.

Čudne sklonosti Banjalučana

Sa političkom analitičarkom iz Banje Luke Tanjom Topić razgovarali smo o rezultatima izbora u ovom bh. entitetu, naročito u njegovom administrativnom središtu u kojem se vodila burna predizborna kampanja.

"Lokalni izbori pokazali su dominaciju SNSD-a, sa osvojenih najviše načelničkih, odnosno gradonačelnickih pozicija. Istovremeno vidimo u najmanju ruku čudne sklonosti samih građana Banje Luke, nagradili su aktuelnog gradonačelnika i SNSD stranku oko kojih koje su mandat provele u svađama, blokadama, međusobnom nadmudrivanju koje se prelomilo preko leđa samih građana. Očito vole da ih politički izabranici muče, ponižavaju, manipulišu", prokomentirala je Topić pobjedu Draška Stanivukovića iz Partije Demokratskog progresa (PDP) da obnovi mandat na poziciji gradonačelnika Banje Luke.

Ostala gorčina

Topić posebno ističe i situaciju da se Dodik samokandidirao već sad za novi predsjednički mandat, i nominovao gubitnike iz Banje Luke i Bijeljine za lokalne izbore za četiri godine.

"Ovo je, zapravo, upozorenje svima, da je on taj koji još uvijek odlučuje, da nije za odbaciti. Izborne rezultate tumači potrebnom 'snagom naroda' koja stoji iza njega što mu daje legitimitet pred strancima i pravosudnim institucijama. Iako se slavi pobjeda u većem dijelu opština, gorčinu ostavlja poraz u Banjaluci, i nemoć da unatoč kontroli svakog kamena i pore u društvu ne uspijevate 'privoliti' Banjalučane da glasaju za prvog čovjeka entiteta", prokomentirala je Topić.

Dodala je i kako je ovu kampanju obilježila javna, otvorena i direktna podrška zvaničnika Srbije vladajućem SNSD-u, a uspjeh saradnje Srbije i RS-a pripisivan je Dodiku i Vučiću.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...