POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ ZA "SB": "Izmjene nastavnog plana u RS-u su samo nastavak sprovođenja Deklaracije svesrpskog sabora"

Politička analitičarka iz Banje Luka Tanja Topić smatra da kroz obrazovni sistem vlasti Republike Srpske nastoje zacementirati političku poziciju koja podrazumijeva nekritički pristup prema mračnoj strani i onome lošem što je sopstveni politički i vojni vrh uradio u proteklom ratu.

  • Vijesti

  • 13. Sep. 2024  13. Sep. 2024

  • 0

Učenici osnovnih škola u Republici Srpskoj će, suprotno međunarodnim presudama i sudski utvrđenim činjenicama, učiti kako su Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji, umjesto ratni zločinci koji služe doživotnu kaznu zatvora zbog, između ostalog, genocida u Srebrenici, držanja Sarajeva pod opsadom itd.

Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine zabranjeno je negiranje genocida u Srebrenici, no to što će se sada u školama manjeg dijela BiH učiti kako genocida nije bilo - ne pravi posao državnom tužilaštvu niti Uredu visokog predstavnika u BiH čiji je visoki predstavnik 2021. godine te izmjene zakona i donio.

Svjesna indoktrinacija

Politička analitičarka iz Banje Luka Tanja Topić smatra da kroz obrazovni sistem vlasti Republike Srpske nastoje zacementirati političku poziciju koja podrazumijeva nekritički pristup prema mračnoj strani i onome lošem što je sopstveni politički i vojni vrh uradio u proteklom ratu.

"To je jedna strana medalje koja ne dopušta propitivanje, razmišljanje već je svjesna indoktrinacija. Ako godinama imamo zvaničnu politiku koja slavi ratne zločince, onda je logičan ishod da svi drugi stubovi društva moraju legitimisati i poduprijeti takvu politiku. Pa toj istoj politici biva čudno, zašto se sad neko buni protiv toga kada je 'normalno'da se genocid negira", navela je Topić u razgovoru za "Slobodnu Bosnu".

"Traženje matematičke ravnoteže zločina, sabiranje godina osuđenih, stavljanje na vagu posljedica je upravo relativizacije i odnos prema 90-tim", navodi Topić.

Zavjera šutnje

Topić smatra da nije samo riječ o negiranju genocida u Srebrenici. Vlasti žele prikriti i druge zločine, što smo nedavno vidjeli i na primjeru poziva na saslušanje u bijeljinsku policiju fotografa i snimatelja Nidala Šaljića koji je snimao logore u Republici Srpskoj u dokumentarističke svrhe, bez jasne naznake koji je zakon tačno prekršio.

"Druga je opasna strana te mračne medalje zavjera šutnje, pa se tako šuti o Tomašici, o grobnicama. Ta šutnja i ignorisanje sopstvenih nedjela i zločina tako iz udžbenika izbacuje presude sudova, ali mjesto i ulogu presuđenih svodi na formulaciju da je riječ o osobama koje su obilježile jedan istorijski period", pojašnjava Topić za "SB".

Ne krije ni da smatra da su izmjene i usklađivanje ovog nastavnog plana i programa samo nastavak sprovođenja Deklaracije svesrpskog sabora i stvaranje jedinstvene slike i pogleda svih srpskih zvaničnika iz Srbije i Republike Srpske na rat 90-tih.

"Ta slika je jednostrana, ušminkana, obmanjuje i najveću štetu nanosi sopstvenim građanima stavljajući im političku paučinu, ne dopuštajući im da se suoče sa istinom", navela je analitičarka Topić za "SB".

Na kraju našeg razgovora, Topić je izrazila potpunu podršku redakciji "Slobodne Bosne" koja trpi političke pritiske režima iz Srbije.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...