SJEĆANJE NA "BOSANSKOG ANDERSENA": Na današnji dan 1923. rođen je veliki pisac Ahmet Hromadžić

Pisao je pripovijetke i romane za djecu i odrasle, književne i pozorišne kritike, književne reportaže, crtice i članke. Njegove knjige prevedene su na više od 30 svjetskih jezika

  • Sjećanje

  • 11. Okt. 2024  

  • 0

Na današnji dan, 11. oktobra 1923. godine u Bjelaju kod Bosanskog Petrovca. rođen je Ahmet Hromadžić, jedan od rijetkih pisaca na ovim prostorima koji je njegovao bajku kao književni rod.

Osnovnu školu završio je u Bosanskom Petrovcu, a Tehničku i Višu pedagošku školu u Sarajevu.

Kao urednik u poduzeću Veselin Masleša pokreće i uređuje legendarnu biblioteku Lastavica, koja je u svojoj dugogodišnjoj historiji objavila niz najznačajnijih imena domaće i svjetske književnosti za djecu.

Zajedno sa drugim piscima je pokrenuo međunarodnu književnu manifestaciju Sarajevski dani poezije u organizaciji Društva pisaca BiH 1962. godine.

Neka od najpoznatijih Hromadžićevih djela su: Labudova poljana, Patuljak vam priča, Dječji pisci o sebi, Okamenjeni vukovi, Zelengor, Bistri potoci, Bijeli svijet, Dječak jaše konja, Zelena šuma, Igmanski marš, Desant na Drvar, Bihaćka republika, Partizanska mornarica, Petrova gora, Bijeli slavuj i druge.

Pisao je pripovijetke i romane za djecu i odrasle, književne i pozorišne kritike, književne reportaže, crtice i članke. Njegove knjige prevedene su na više od 30 svjetskih jezika.

Zbog svog stila pisanja i prihvatljivosti djela kod čitalačke publike Hromadžić je često nazivan “bosanskim Andersenom”. Za književni rad dobio je brojne nagrade i priznanja.

Ahmet Hromadžić je preminuo 1. januara 2003. godine u Sarajevu.

Osnovna škola u Bosanskom Petrovcu 2007. godine promijenila je ime u OŠ Ahmet Hromadžić, a na porodičnoj kući u Ulici Pekiska postavljena spomen ploča sa njegovim imenom. U Bihaću se u okviru Kantonalne i univerzitetske biblioteke otvarila spomen soba Ahmeta Hromadžića.

Unatoč brojnim priznanjima i ostavštini koja je ostala iza njega, Ahmet Hromadžić nema ulicu u Sarajevu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...