PREOKRET U RATU DOGODIO SE U JESEN: Prije 30 godina počela je velika oslobodilačka operacija Armije RBiH poslije koje ništa više NIJE BILO ISTO

Procjenjuje se da je agresor imao znatne gubitke i da je razbijena i dezorganizovana 7. mtbr 2. krajiškog korpusa Vojske RS-a.

  • Sjećanje

  • Prije 18h  Prije 17h

  • 0

Prije 30 godina, 19. oktobra 1994. godine počela je čuvena "Kupreška operacija" uvođenjem u napad glavnih snaga 7. korpusa, bugojanske 307. i donjovakufske 370. brdske brigade na pravcu ka Kupreškim vratima.

U prvim danima operacije, priključuju se i jedinice gornjovakufske 317. brdske brigade, novotravničke 308. brdske brigade, te jajačke 305. brdske brigade.

Jedinice 7. korpusa su u prvim danima oslobodile značajne objekte na prilazu Kupreškim vratima, zaplijenivši značajne količine pješadijskog naoružanja i municije.

U narednim borbenim dejstvima armijske jedinice ovladale su značajnim kotama i objektima, a u borbama 27. oktobra 370-ta donjovakufska brigada je oslobodila Demirovac, dominantan objekat nad Kupreškim poljem.

31. oktobra snage gornjovakufske 317. Slavne brdske brigade osvojile su Veliki i Mali Siver i time su snage Armije RBiH ovladale svim dominantnim kotama na kupreškoj visoravni. 

Komanda 7. korpusa 31. oktobra uvodi svježe snage, uključujući dijelove Gardijske brigade GŠ-a OS RBiH.

Do tada jedinice HVO-a nisu iskazivale interes za uključivanje u borbu niti za bilo kakvu podršku jedinicama 7. korpusa, iako su od komande 7. korpusa stizali pozivi da se i HVO uključi u borbe. Ali, procjenivši da će jedinice 7. korpusa osloboditi Kupres i time poremetiti hrvatske planove u vezi sa Jajcem i zapadnom Bosnom, tek 31. oktobra jedinice HVO-a prešle su u ranije planirani ili situacijom iznuđeni napad na srpskog agresora.

Kada su uvidjeli da ne mogu stići prije Armije u Kupres, pripadnici HVO-a tražili su političko posredovanje u vezi s oslobađanjem Kupresa i sadejstva sa Armijom. Zubak je od Izetbegovića tražio posredovanje da ne bi došlo do međusobnog sukoba Armije R BiH i HVO-a kod Kupresa.

Jedinice 7. korpusa su 3. novembra, potpuno ovladale Kupreškim vratima i zadržale se na prilazu Kupresu, dok su jedinice HVO-a, shodno dogovoru, u popodnevnim satima 3. novembra ušle u Kupres. Mada je i narednih dana bilo borbenih djelovanja bez daljnjeg napredovanja, oslobađanjem Kupreških vrata i Kupresa, 3. novembra 1994. godine završena je operacija "Jesen-94".

Tokom izvođenja kupreške operacije jedinice 7. korpusa su imale 40 poginulih i 120 ranjenih boraca. Oslobođeno je oko 170 km kvadratnih teritorije i zaplijenjena znatna količina naoružanja i opreme. Procjenjuje se da je agresor imao znatne gubitke i da je razbijena i dezorganizovana 7. mtbr 2. krajiškog korpusa Vojske RS-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...