"SAJAM KNJIGA" U FRANKFURTU POČINJE DANAS: Slavni pisac koji u Italiji živi u ilegali bit će gost, unatoč protivljenju premijerke Meloni

Roberto je veliki kritičar aktuelne italijanske premijerke.

  • Kultura

  • 16. Okt. 2024  16. Okt. 2024

Roberto Saviano, pisac knjige "Gomorrah" o italijanskoj mafiji i kreator istoimene serije koja je zasnovana na tom književnom djelu, pojavit će se na "Sajmu knjiga" u Frankfurtu.

Važna je to vijest, s obzirom da ga je službena italijanska delegacija degradirala, omalovažila i ismijala.

 

Fotka snimljena na "Sajmu kjjiga" u Frankfurtu prije nekoliko godina (Foto: Arhiv)

Zapravo je Saviano, može se slobodno reći, u centru obračuna italijanske desne vlade sa najistaknutijim piscima te države.

EKSPLICITNI OBLIK CENZURE

"Sajam" počinje danas i traje do nedjelje. Roberto Saviano, jedan od najprodavanijih italijanskih živućih pisaca i veliki kritičar krajnje desne premijerke Giorgije Meloni, izostavljen je u maju iz početne postave od 100 autora koji su odabrani da predstavljaju Italiju, ovogodišnjeg počasnog gosta.

To nikoga i nije začudilo, s obzirom da je za šefa delegacije određen Mauro Mazza, konzervativni novinar, koji je rekao da njegovo izostavljanje nije pitanje diskriminacije već se čudio zbog čega su Saviano i neki drugi pisci u centru pažnje.

Pa je u junu javnosti predočeno pismo koje je potpisao četrdeset i jedan italijanski autor. Njihova teza bila je, i sad je, da je Saviano izostavljen zbog više ili manje eksplicitnog oblika cenzure, a da je time desna vlada ostatku svijeta prikazala sliku slamanja umjetničke slobode u vlastitom domu. Nekoliko drugih istaknutih italijanskih autora, poput Paola Giordana i Antonija Scuratija, naknadno je otkazalo svoj nastup ili odbilo predstavljati svoju zemlju u Frankfurtu ove godine. Bar neće biti tamo kao dio službene delegacije svoje države.

"Na 'Sajmu knjiga', koji traje od 16. do 20. oktobra, svake se godine poziva zemlja ili regija gost da predstavi svoju kulturu, i dobija odriješene ruke da organizuje i vodi niz javnih čitanja i panel rasprava. Italija je ovogodišnji počasni gost po prvi put od 1988. godine. Tema italijanskog programa je 'Rooted in the Future', s panel raspravama na relativno apolitične teme, kao što su 'Miris cvijeća i poljupci'", piše Philip Oltermann, urednik europske kulture u britanskom "The Guardianu":

„Međutim, kada italijanski ministar kulture Alessandro Giuli u srijedu prereže vrpcu kako bi službeno otvorio njihov štand, neki od najglasnijih kritičara politike njegove vlade pojavit će se na paralelnim događajima. Giordano, Scurati i Francesca Melandri govorit će na paralelnom panelu koji organizira PEN Berlin pod nazivom 'Rooted in the Present', dok će Saviano na istoj pozornici govoriti u petak i subotu.“

ŽIVOT U ILEGALI

Slavnom piscu sudilo se prije dvije godine, vrlo brzo po njenom stupanju na dužnost, jer je italijansku premijerku još prije nego što je došla na vlast nazvao „kopiletom“ zbog njene imigracijske politike. Kažnjen je sa 1.000 eura. "Roberto Saviano je najpoznatiji italijanski pisac na svijetu", kaže austrijska književnica i glasnogovornica PEN-a Berlin, Eva Menasse: "Budući da ga nije pozvala na 'Sajam knjiga' u Frankfurtu, italijanska vlada samo je uspjela uperiti jače svjetlo na svoju neliberalnu praksu." U intervjuu italijanskom listu „La Repubblica“, pak, Saviano je rekao da putuje u Frankfurt pošto je dobio poziv od direktora 'Sajma' Jürgena Boosa lično.

"Ali, ja stvarno ne mislim da će moje prisustvo u Frankfurtu biti pobjeda. To je tek jedan oblik otpora. Naprosto, 'Sajam knjiga' aktivirao je demokratski refleks", veli Roberto Saviano.

Philip Oltermann podsjeća da „Frankfurtskom sajmu knjiga“ kontroverze nisu strane. Prije petnaest godina, zemlja-gost bila je Kina. Kada su kritičari kineskog režima Bei Ling i Dai Qing uzeli mikrofon da nešto kažu članovi delegacije njihove države napustili su dvoranu. Oba autora nisu ni bila pozvana na "Sajam" zbog velikog pritiska kineskih vlasti, ali su se ipak pojavili u Frankfurtu na prestižnom događaju.

Članovi italijanske delegacije neće ni biti prisutni u dvorani kada Roberto Saviano bude govorio na panelu PEN-a Berlin u petak i u subotu. Jer njih ne interesuje to što Roberto Saviano od 2006. živi sa naoružanim osiguranjem koje ga čuva od velikog italijanskog zla - Camorre. A ni to što je njegova glava ucijenjena, kao ni to što je svjestan da je zbog raskrinkavanja mafijaških tajni i imena u svojim knjigama, doživotno osuđen na život u ilegali. Njih interesuje ono što misli njihova šefica Giorgia Meloni.

Ona, čelnica Braće Italije, stranke neofašističkih korijena, koja je izjavila da bi Rim trebao "vratiti migrante i potopiti brodove koji su ih spasili", tužila je Saviana za krivično djelo klevete, a 2021. sudija u Rimu odlučio je da će biti suđenja, javio je godinu kasnije Guardian. Sada pišu da će Saviano biti gost "Sajma knjiga", mada je zbog Meloni mogao dobiti zatvorsku kaznu od tri godine pa ne biti ni u tehničkoj mogućnosti da dođe u Frankfurt ove godine.

(Priredio: Dino Bajramović)   

trenutak ...