PROFESOR PRELJEVIĆ, OTVORENO: „Reakcija OHR-a ponovo otkriva kakva je nepogoda na čelu ove institucije. Prvo laže da nije izjednačio…“

-Te stvari su usko povezane i pokazuju sklad između njegovog mišljenja i djelovanja, poručio je Preljević.

  • Vijesti

  • 17. Okt. 2024  

  • 2

Ne stišavaju se reakcije nakon odgovora OHR-a na istup visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je govorio o Aliji Izetbegoviću i ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Vahidin Preljević, univerzitetski profesor, komentirao je odgovor OHR-a.

-Reakcija OHR-a ponovo otkriva kakva je nepogoda na čelu ove institucije. Prvo laže da nije izjednačio Aiju Izetbegovića i Mladića, a onda kaže da je temeljna razlika između njih što je Alija Izetbegović potpisao Daytonski mirovni sporazum. Pa i Milošević je potpisao isti sporazum pod američkim pritiskom!

OHR i njegovi apologeti hoće da nas uvjere da ova država postoji samo voljom stranaca (kao što tvrdi i Dodik, recimo, kao i onaj fratar iz Tuzle), a ne voljom i borbom ljudi koji su živjeli i žive u njoj, jer je onda po tome svejedno borio se za ili protiv ili zapao u defetizam. Zapravo je ovo neskrivena kolonijalistička prijetnja: ako nas ne budete slušali, neće vas biti, poručio je profesor Preljević.

-Schmidtovo izjednačavanje Alije Izetbegovića i Ratka Mladića nije nikakav lapsus, već simbolički izraz njegove kolonijalističke prakse na terenu: od intervencije u izbornoj noći do jednokratne suspenzije ustava, nametanja vlade i njegove kampanje u cilju obaranja "presude Kovačević". Te stvari su usko povezane i pokazuju sklad između njegovog mišljenja i djelovanja.

Čovjek je poznat kao neko ko je sklon relativiziranju ratnih zločina. Kad može rehabilitirati nacističke pilote, zašto se čudimo da izjednačava Izetbegovića i Mladića? Kad već može u kolonijalističkom maniru sprovoditi aparthejd, šta ćemo drugo očekivati od njega? Schmidt je uistinu hodajuća sramota, ali još sramotniji su oni iz domaće političke i kulturne elite koji mu idu na poklon, ljube mu skute i aplaudiraju, zaključio je profesor Preljević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...