VEĆ PRONAŠLI ČETIRI LOKACIJE: Jedan od vodećih trgovinskih lanaca u BiH širi se na tržište Srbije?

Ovaj trgovinski lanac početak poslovanja u Srbiji planira za 2026, a najkasnije 2027. godinu. Tropic je u vlasništvu Mirka Risovića i njegove porodice.

  • Ekonomija

  • Prije 2h  

  • 0

Jedan od najvećih trgovinska lanca iz Bosne i Hercegovine, banjalučka Tropic maloprodaja, navodno priprema širenje na tržište Srbije.

Podsjetimo da je firma Tropic maloprodaja, koja upravlja lancima marketa Tropic i mojMarket, lider na tržištu Republike Srpske. Također, grupacija je sve prisutnija na tržištu Federacije preko marketa Crvena jabuka, podsjeća BiznisInfo.ba.

Prema saznanjima Bloomberg Adria, Tropic maloprodaja će otvoriti nekoliko objekata u Beogradu i Novom Sadu.

"Tropic već neko vrijeme traži adekvatan prostor. Zasad su pronašli četiri lokacije, i to u Beogradu i Novom Sadu, a njihov zahtjev je da svaki prostor ima više od 1.000 kvadratnih metara. Ovaj trgovinski lanac kupcima nudi i prehrambene proizvode, ali i drugu robu, pa tako u prodavnicama imaju hljeb i kafu, ali i kosilicu za travu", kaže sagovornik Bloomberg Adrije upoznat s planovima Tropica.

Ovaj trgovinski lanac početak poslovanja u Srbiji planira za 2026, a najkasnije 2027. godinu. Tropic je u vlasništvu Mirka Risovića i njegove porodice.

BiznisInfo.ba je zatražio komentar od kompanije Tropic. Iz kompanije nam nisu željeli potvrditi ove informacije, ali ih nisu ni demantovali.

"Tropic kao kompanija ima ambicije da se širi na tržištu BiH, ali još uvijek ne možemo potvrditi informaciju za izlazak na srbijansko tržište", rečeno je za BiznisInfo.ba.

Inače, Tropic maloprodaja je kompanija koja se uspješno bavi trgovinom punih 30 godina.

Još davne 1986. godine osnovana je trgovina koja se tada zvala “Crvena Jabuka”. Nakon rata, 2002. godine kompanija Tropic otvara prvi hipermarket Tropic Centar Banjaluka.

Već četiri godine kasnije Tropic postaje najveći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj. Godine 2007. Tropic prelazi u vlasnišvo Delta holdinga i posluje pod nazivom Delta Maxi.

Četiri godine kasnije belgijski maloprodajni lanac Delez kupuje Delta Maxi. U međuvremenu, Tropic preuzima lokalni trgovački lanac mojMarket sa 13 maloprodajnih objekata.

No, 2014. godine, u aprilu, prvobitni vlasnici Tropic kompanije preuzimaju 100 posto vlasništva nad 39 prodajnih objekata Deleza BiH, koji su nosili naziv Tempo i Maxi.

Do novembra 2015. godine, Tropic posluje kao Tropic maloprodaja i mojMarket d.o.o. U novembru 2015. godine izvršeno je spajanje ova dva društva u jedno, pod nazivom Tropic maloprodaja d.o.o.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...