SUNOVRAT SDS-a U BANJOJ LUCI: Jedva da su prošli dva posto i ne postoji šansa da dostignu...

(...) za cenzus potrebnih postotak više.

  • Politika

  • Prije 2h  

  • 1

Ako se mislilo da neke stvari ne mogu biti lošije, Srpska demokratska stranka u Banjaluci je to demantovala svojim izbornim rezultatima, gdje prvi put neće imati bar jednog izabranog odbornika.

Sa 2.147 glasova, koliko SDS ima prema posljednjim preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, jedva da je prešao dva posto od ukupnog broja glasova u Banjaluci i ne postoji šansa da dostigne cenzus od tri posto, pišu Nezavisne novine.

Nastavak je ovo sunovrata najveće opozicione stranke u gradu na Vrbasu, jer, podsjećanja radi, oni su na prošlim lokalnim izborima 2020. godine imali svega 3.864 glasa, što im je donijelo samo jedan mandat. Međutim, ostali su i bez njega jer ih je u međuvremenu napustio odbornik Aleksandar Petković, tako da će i aktuelni saziv završiti bez svog glasa u banjalučkom parlamentu.

Pad SDS-a u Banjaluci praktično je krenuo od 2004. godine. Na lokalnim izborima koji su održani tada, SDS je imao čak šest odbornika, a već četiri godine kasnije, na lokalnim izborima 2008, osvojio je duplo manje - tri.

Blaga konsolidacija stranke viđena je 2012. godine, kada su generalno prošli odlično na nivou čitave RS, što se odrazilo i na Banjaluku, gdje su uspjeli dobiti 8.500 glasova, što im je bilo dovoljno za četiri mandata.

A onda, kako stvari stoje, kreće kritičan period, koji ne staje ni do danas.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...