Društvo
KONAČNO MALO DOBRIH VIJESTI: Đaci u Јablanici danas se vraćaju u školske klupe
Prije 7 min0
Način na koji čuvate jabuke može učiniti da traju još duže.
Jeste li znali
Prije 17h
0
Stručnjaci iz kompanije NRC Business Waste tvrde da se svježina jabuka može produžiti, a rješenje bi moglo biti njihovo odvojeno čuvanje. Stručnjaci sugerišu da pojedinačno zamotavanje svake jabuke može spriječiti da jedna trula voćka uništi ostale.
„Ključ dugoročnog skladištenja jabuka počinje odabirom pravog voća. Jabuka mora biti savršena – to znači da nema fleka, posjekotina i oštećenja od insekata. Osim toga, peteljka treba da ostane netaknuta jer slomljena peteljka ili peteljka koja nedostaje može dovesti do bržeg kvarenja. Svježe ubrane jabuke iz voćnjaka idealne su jer su jabuke kupljene u radnji možda prskane pesticidima koje mogu uticati na proces sazrijevanja”, objasnio je Pol Džekson.
Ali način na koji čuvate jabuke može učiniti da traju još duže, piše Express, a prenosi net.hr.
“Kako biste svoje jabuke održali u najboljem stanju, stavite ih u suhi, providni materijal. Postoje i opcije koje uključuju piljevinu, žitarice, osušen pijesak ili čak novine. Ovi materijali pomažu u apsorpciji viška vlage, koja može dovesti do truljenja, a istovremeno obezbjeđuju okolinu koja sprječava da jabuke istrunu ili postanu vlažne”, rekao je Pol.
“Kako biste dodatno zaštitili svoje jabuke od preranog kvarenja, zamotajte ih pojedinačno u novinski papir. Ovaj trik sprječava da jedna loša jabuka utiče na ostale, budući da papir sadrži sav gas etilen koji se oslobađa ako se jabuka počne kvariti. Izolovanjem svake jabuke obezbjeđujete da ostale ostanu nepromijenjene, što može značajno produžiti njihovu svežinu”, dodao je.
Pol je takođe ponudio savjet o čuvanju jabuka odvojeno od krompira: “Čuvajte zapakovane jabuke na hladnom i suhom mjestu, poput ostave ili podruma. Važno ih je držati podalje od krompira jer krompir proizvodi gas koji se zove etilen, a koji ubrzava proces sazrijevanja jabuka, uzrokujući njihovo brže kvarenje. Hladno okruženje usporiće prirodne procese sazrijevanja i starenja jabuka, produžujući im rok trajanja”.
Društvo
KONAČNO MALO DOBRIH VIJESTI: Đaci u Јablanici danas se vraćaju u školske klupe
Prije 7 min0
Hronika
JEZIVA SMRT RUSKOG RATNOG ZLOČINCA: Ukrajinski obavještajci objavili snimak, likvidiran načelnik stožera zrakoplovne eskadrile koji je naredio masakr…
Prije 9 min0
Sjećanje
ZVALI SU IH "SILA NEBESKA": Na današnji dan prije 32 godine formiran Peti korpus Armije RBiH (VIDEO)
Prije 24 min0
Estrada
IZGLEDA NEPREPOZNATLJIVO: Pamela Anderson na crvenom tepihu osvanula bez šminke, svi su gledali u njezino...
Prije 26 min0
Jeste li znali
MONSTRUOZNO: Kako je skromna frizerka postala zvijer od čijih nedjela se ledi krv u žilama…
Prije 5h0
Jeste li znali
OPASNA INFEKCIJA SALMONELOM: Objekti s daleko najvećom učestalošću kontaminacije bili su spremnici za...
18. Okt. 20240
Jeste li znali
TRIK S NOVINAMA DOBRO DOĐE U KUĆI: Jednu namirnicu štiti od brzog kvarenja
Prije 17h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.