OSJETLJIVO PITANJE TAJVANA: Vučićev sastanak s kraljem Eswatinija mogao bi mu se obiti o glavu

Posebno je to nejasno zbog činjenice da Kina ulaže veliki novac u razne projekte po Srbiji.

  • Regija

  • Prije 10h  

  • 1

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa kraljem Eswatinija Msvatijem III izazvao je dosta reakcija, posebno kada govorimo u kontekstu vanjske politike Srbije, piše Klix.ba. Općepoznata stvar u regionu jeste da je Kina jedan od ključnih partenera Srbije, pa je tako Vučić u više navrata izjavljivao kako Srbija podržava princip "jedne Kine". 

Upravo suprotno podržava zemlja kralja Msvatija, jer je ona priznala Tajvan kao nezavisnu državu. Zanimljivo je da je to jedina afrička država koja još uvijek ima ovakav stav.

Uz pretpostavku da je Vučić svjestan toga, postavlja se pitanje zašto je odlučio da se sastanke s predsjednikom Eswatinija ako mu je jasno da će to izazvati nezadovoljstvo Pekinga.

Posebno je to nejasno zbog činjenice da Kina ulaže veliki novac u razne projekte po Srbiji.

Osim toga, Eswatini je zanimljiv i po tome što je 2010. godine priznao nezavisnost Kosova, ali je 2023. godine bio među zemljama koje su tu odluku povukle.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...