RIJETKI IMAJU NOVACA ZA OVU "ZVIJER": Aston Martin i James Bond ponovo skupa, ovo je posljednje izdanje (VIDEO)

DB12 Goldfinger ima 4.0 litreni V8 twin-turbo motor snage 670 konja. Cijena automobila još nije objavljena, no jasno je da će biti veća nego kod regularnog modela koji u Britaniji starta od 220.000 eura. 

  • Auto

  • Prije 6h  

  • 0

Proizvođači premium marki automobila imidž i prodaju povremeno jačaju posebnim modelima. Aston Martin, marka koja se često promovirala u filmovima u Bondu, predstavila je svoj Aston Martin DB12 Goldfinger Edition.

Goldfinger u nazivu se odnosi na naslov trećeg filma o Bondu, snimljenog 1964. godine. To je ujedno bio i prvi film u kojem je Bondov automobil bio Aston Martin, i to srebrni DB5. Od tada do danas Bond je u filmovima vozio različite marke automobila, no Aston Martin je bio najzastupljeniji, piše Forbes.

No, pojavljivanje automobila u filmu nije besplatno za proizvođača. Britanski Mirror 2019. godine objavio je kako je film "Za smrt nema vremena" za promoviranje svih marki uprihodovao 75 miliona funti. To je oko 90 miliona eura, a neke od promoviranih kompanija su Heineken, Bollinger, Omega i Aston Martin.

Aston Martin DB12 Goldfinger. Posebno izdanje - posebni detalji

Kako je i uobičajeno kod većine Bondovih filmova, filmski automobil iz 1964. godine je bio posebno opremljen. Imao je browning strojnice koje su kod aktiviranja iskakale ispod prednjeg pokazivača smjera, štitnik zadnjeg stakla od metaka, generator dima, pumpu za prolijevanje ulja kako bi njegovi progonitelji proklizali, sjedalo za izbacivanje suvozača, trostruku registraciju koja se mogla rotirati po potrebi i druge naprave.

Za potrebe snimanja i promocije filma koristila su se tri posebno opremljena Aston Martina DB5, a jedan od njih trenutno se nalazi u Louwman muzeju automobila u nizozemskom Haagu.

Kako bi obilježio taj film snimljen prije 60 godina, Aston Martin odlučio je proizvesti 60 posebnih automobila. Odlučili su se za model DB12 kojem su dodali oznaku Goldfinger Edition. Automobili će biti napravljeni u srebrnoj bolji, a krasit će ga neke posebnosti. To su Goldfinger logo, pozlaćeni detalji u unutrašnjosti, ali i neki simboli vezani uz film. Na štitniku za sunce je naprimjer izvezena igraća karta osmica srce koja upućuje na igraću kartu koja je viđena u posljednjem izvlačenju tokom poznate scene u filmu.

Svaki DB12 Goldfinger imat će i poklone za vlasnika. To su posebni šampanjac s četiri ekskluzivne čaše Bollinger 007, Globe-Troter torbica, poseban časopis i drugi ekskluzivni pokloni.

DB12 Goldfinger ima 4.0 litreni V8 twin-turbo motor snage 670 konja. Cijena automobila još nije objavljena, no jasno je da će biti veća nego kod regularnog modela koji u Britaniji starta od 220.000 eura. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...