HELEZ SA NOVOM AMBASADORICOM NORVEŠKE: „Naš glavni politički cilj je članstvo u Europskoj uniji"

Ministar Zukan Helez je zahvalio ambasadorici Biering na više projekata koje su MO i OS BiH već realizovale uz norvešku pomoć.

  • Vijesti

  • Prije 6h  

  • 0

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane BiH Aleksandrom Goganovićem danas je u nastupnu posjetu primio novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Elsu Kathrinu Biering.

Sagovornici su razgovarali o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i Norveške te posebno o angažmanu Ambasade Kraljevine Norveške u BiH kao kontakt ambasade za NATO savez u našoj zemlji i u naredne dvije godine. S tim u vezi, u norveškoj delegaciji bila su i dva predstavnika Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške, direktor Odjela za međunarodnu sigurnosnu politiku Keith Eikenes i viši savjetnik Paal Zandstar Krokeide. Na sastanku je razgovarano i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Biering je istakla da joj je izuzetno drago što je postavljena na poziciju nove norveške ambasadorice u BiH. Istakla je da će Ambasada Kraljevine Norveške i u narednom periodu, kao kontakt ambasada za NATO, učiniti sve da pomogne napredak BiH te pozvala domaćine da ponude svoju viziju dalje saradnje.

Ministar Zukan Helez je zahvalio ambasadorici Biering na više projekata koje su MO i OS BiH već realizovale uz norvešku pomoć. Posebno se to odnosi na opremanje sredstvima za manipulaciju, video nadzor i uništavanje mina i minsko-eksplozivnih sredstava u Tehničko-remontnoj radionici za održavanje municije u Doboju, nabavku rezervnih dijelova za kamione za transport nestabilne municije, sufinansiranje programa pomoći demobilisanim pripadnicima OS BiH, projekte učenja engleskog jezika sufinansiranje Centra za obuku u operacijama podrške miru (SOOPM/PSOTC) i slično.

„Naš glavni politički cilj je članstvo u Europskoj uniji, a politički cilj je članstvo u NATO-u. U tome nam je Kraljevina Norveška jedan od glavnih partnera,“ rekao je ovim povodom ministar Helez.

„Naš politički sistem je izuzetno složen, a u našoj zemlji se suočavamo s brojnim političkim izazovima, koji zahtjevaju konsenzus više strana. Drago mi je da mogu najaviti da nakon izvjesnog perioda stagnacije sada u okvirima Vijeća ministara BiH sada ostvarujemo napredak i po pitanju konsenzusa o Programu reformi za ovu godinu.“

Zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Norveškom izrazio je i zamjenik ministra BiH Aleksandar Goganović. On je istakao da je EUFOR, kao institucija koja je najpozvanija da ocjenjuje sigurnosnu situaciju u BiH, iznio procjenu da trenutno nema većih sigurnosnih izazova za BiH.

„Pratimo sukobe svugdje u svijetu te kako se oni mogu reflektirati i na BiH. Mi najbolje znamo šta znači rat i zato će BiH uvijek biti za mir. Zato nam je važna i regionalna saradnja, a sve probleme možemo riješavati dijalogom, kompromisom i poštivanjem Daytona,“ konstatovao je Goganović.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane Zoran Šajinović i Sead Muratović, kao i šefovi kabineta ministra odbrane BiH i kabineta oba zamjenika Salko Beba, Danijela Bilić i Aleksandar Nikolić. Razgovori s predstavnicima MO Kraljevine Norveške biti će nastavljeni sutra, na ekspertskom nivou.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...