NAKON 4 TEŠKA PORAZA PREDSJEDNIKA RS-a NOVINARKA GORDANA KATANA ZA "SB" OTKRIVA ŠTA DODIKA NAJVIŠE FRUSTRIRA: "Svi njegovi pokušaji da suđenje opstruiše su čini se..."

Da Dodikovi osjećaji budu do kraja pomiješani pobrinuli su se glasači u Banjaluci i Bijeljini na upravo održanim lokalnim izborima.

  • Politika

  • Prije 6h  Prije 3h

  • 1

Piše: Darko Omeragić

Iako je njegov SNSD i nakon ovih lokalnih izbora i dalje najjača politička partija u Republici Srpskoj s osvojenih 47 (grado)načelničkih pozicija i dvije u FBiH Milorad Dodik će ovu godinu željeti da zaboravi što prije. U februaru mu je zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u Sudu BiH počelo suđenje na kojem, unatoč njegovoj želji glavnu riječ ne vodi on, nego sutkinja Sena Uzunović. Osim ovog za njega frustrirajućeg pravosudnog procesa ova godina će ostati upamćena po tome što su mnoge firme s kojima je indirektno povezan pod teretom američkih sankcija morale biti ugašene. Kao "trešnja" na vrhu torte stigao mu je i gubitak četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a vrlo brzo nakon toga morao se pomiriti i sa činjenicom da ponovo neće imati svoje gradonačelnike Banjaluke i Bijeljine.

No, Dodik ne bi bio Dodik da svaki poraz ne proglasi svojom pobjedom, što je ustvari prepisani recept i nešto što često viđamo i u nastupima Aleksandra Vučića koji na isti način javnosti predstavlja sve poraze njegove i politike SNS-a.

Koliko je sve ovo ostavilo traga na Dodika "Slobodna Bosna" je pitala banjalučku novinarku i aktivisticu Gordanu Katanu.  

"Koliko je ova godina loša za Milorada Dodika znat ćemo samo ukoliko do njenog kraja bude okončan prvostepeni sudski postupak protiv njega pred Sudom BiH i bude mu izrečena kazna. No, istina je da se unatoč nizu teških kvalifikacija koje je izrekao i izriče na račun Suda BiH Dodik pojavljuje na ročištima. Također, sve je izvjesnije da svi pokušaji da se suđenje opstruira, kao i da njegovi „navijači“ vrše pritisak na postupajuću sutkinju nisu urodili plodom i jasno je da ga to sve više frustrira", jasna je Katana.

STIGLE NOVE SANKCIJE

Drugi problem s kojim se u junu ove godine suočio lider SNSD-a je novi paket američkih sankcija.

"Sve su to laži apsolutno. Amerikanci to koriste kada nemaju nikakve dokaze i to govori da lažu", rekao je Dodik na Jahorini 19. juna odgovarajući na pitanja novinara o novom paketu američkih sankcija pojedincima i preduzećima u RS i Srbiji. Ovom prilikom Dodik je priznao da se tim sankcijama potkopava značajan dio ekonomije i čak 700 radnih mjesta u sankcionisanim firmama.

Katana kaže:

"Što se tiče sankcija SAD-a izrečenih najužem rukovodstvu RS-a, članovima Dodikove obitelji te firmama koje se dovode s njima u vezu jasno je da je šteta po finansijsku stabilnost bh. entiteta RS izuzetno velika. Vlada je primorana da tekuću likvidnost budžeta osigurava kontinuiranim mjesečnim zaduživanjima na domaćem tržištu kapitala emisijom hartija od vrijednosti no ni to ne pomaže da redovno finansira sve obaveze prema budžetskim korisnicima. Već smo imali prijetnje radnika Željeznica RS da će stupiti u štrajk pa je nekako namaknut novac za isplatu bruto plata za septembar, ali realno takvih slučajeva bi moglo biti sve više i ko zna koliko će se požari moći gasiti bokalom vode."

Desetak dana nakon novog paketa američkih sankcija, u julu ove godine na red je došao novi šok za Dodika i SNSD - žrijeb Centralne komisije BiH je dodijelio drugi mandat u Domu naroda Parlamenta BiH PDP-u, čime je SNSD spao s 4 na 3 mandata izgubivši potpunu kontrolu nad Klubom Srba u ovom dijelu zakonodavne vlasti.

"Tu je, kako ste i samo detektovali i gubitak delegata u Domu naroda PS BiH i time apsolutne kontrole nad državnim zakonodavnim procesima, a dodatni šamar je i Dodiku i SNSD-u zadat konačnim razrješenjem njegove delegatkinje iako se na sve moguće načine to pokušalo opstruirati", kaže naša sagovornica.

Da Dodikovi osjećaji budu do kraja pomiješani pobrinuli su se glasači u Banjaluci i Bijeljini na upravo održanim lokalnim izborima.

SNSD-ov poraz u Bijeljini, poručuje Katana, nije iznenađenje, jer je već nakon neuspješnog pokušaja  opoziva Ljubiše Petrovića bilo jasno da kandidat SNSD-a nema ozbiljne šanse za pobjedu. S Banjalukom je nešto drugačija situacija:

ŠTA ĆE BITI U BANJALUCI?

"U Banjaluci je situacija daleko složenija i ostaje i dalje otvoreno da li je doista na sceni simbioza Dodika i Draška Stanivukovića, pa je stoga SNSD kao kandidata ponudio potpuno marginalnu osobu. Odnosno, koliko su tačne špekulacije da je Stanivuković daleko poslušniji igrač nego bi to bio neko poput Vlade Đajića da se kandidovao i odnio izbornu pobjedu.

Ipak, ono što je neupitno jeste činjenica da kada vidimo broj glasova za lokalne skupštine koje je SNSD osvojio, ali i broj načelničkih/gradonačelničkih pozicija rejting stranke ne pada.

Poznajući mentalitet ovdašnjih građana i uz to dugogodišnju političku indoktrinaciju da je Dodik jednako RS i jednako srpski narod ne bi bilo iznenađenje da on sve svoje poraze, a o kojima govorimo kapitalizira i još više ojača. Voljela bih da je to kriva procjena, ali ja u RS-u, niti u opoziciji ne vidim jake oponente aktuelnoj vlasti, a ni Dodik u građanima ne vidi kritičnu masu koja bi mogla zbog sve lošijeg ekonomsko- socijalnog položaja da se pobuni", zaključuje svoj komentar o svim ovogodišnjim Dodikovim porazima za "Slobodnu Bosnu" novinarka Gordana Katana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...