ODLAZAK LEGENDARNOG MUZIČARA: Bivši pjevač Iron Maidena preminuo je u 66. godini, dugo je bio teško bolestan

Otkad je 2015. godine u Argentini dobio sepsu, nevolje su se samo nizale. Proveo je osam mjeseci u bolnici u Engleskoj. Tamo je dobio infekciju uzrokovanu vrstom stafilokoknih bakterija (MRSA), čak dvaput.

  • Kultura

  • Prije 11h  

  • 0

Bivši pjevač Iron Maidena, Paul Andrews, preminuo je u 66. godini. Bio je poznatiji pod umjetničkim imenom Paul Di‘Anno. Preminuo je u svojoj kući u Salisburyju, prenosi The Sun.

Legendarni pjevač je pjevao je na dva kultna albuma Iron Maidena: istoimenom albumu Iron Maiden iz 1980. i albumu Killers iz 1981. No kasnije je izbačen iz benda, a nakon njega je stigao Bruce Dickinson koji i danas pjeva u Iron Maidenu.

Nakon Iron Maidena, Di‘Anno je vodio razne bendove kao što su Killers i Battlezone, a izdavao je i solo albume.

Di‘Anno je rođen u istočnom Londonu 17. maja 1958. Proslavio se kao pjevač engleskog heavy metal benda Iron Maiden između 1978. i 1981. Zadnjih je nekoliko godina Di‘Anno živio u Hrvatskoj, gdje se liječio i održavao nastupe. Tako je 2022. godine u Bikers Beer Factoryju u Zagrebu imao prvi koncert nakon sedam godina. Stanovao je u domu za starije i nemoćne Medisal i šalio se da je najmlađi starac tamo. Išao je svakodnevno na fizikalnu terapiju i limfne drenaže.

Otkad je 2015. godine u Argentini dobio sepsu, nevolje su se samo nizale. Proveo je osam mjeseci u bolnici u Engleskoj. Tamo je dobio infekciju uzrokovanu vrstom stafilokoknih bakterija (MRSA), čak dvaput.

Prema Paulovim riječima, njegovi ljekari u Zagrebu pronašli su poslije dokaze o tome da je u tamošnjoj bolnici hirurški instrument greškom ostavljen u njegovu tijelu - našli su spajalicu u nozi koja je tamo ostala od operacije četiri godine prije.

imagePaul Di‘Anno (Foto: Vedran Levi/Cropix)

"Unatoč teškim zdravstvenim problemima tokom posljednjih godina, zbog kojih je bio u invalidskim kolicima, Paul je nastavio zabavljati svoje obožavatelje širom svijeta. Njegov prvi retrospektivni album ‘The Book of the Beast‘ objavljen je u septembru 2024. i sadržavao je njegove najbolje radove od napuštanja benda", stoji u objavi izdavačke kuće Conquest Music, koja je zamolila obožavatelje da poginu čašu u sjećanje na njega.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...