STRUČNJAK ZA SIGURNOST UPOZORAVA: Najviše prijetnje po BiH dolaze od ofanzivnog djelovanja domaćih pojedinaca koji su prošli obuku...

Izbori su samo jedan segment preko kojeg se želi utjecati, odnosno uspostaviti proruska garnitura, s ciljem uspostavljanja političke moći unutar država koje su se okrenule prema Zapadu, kazao je Dizdarević za „Slobodnu Bosnu“.

  • Vijesti

  • Prije 2h  Prije 2h

  • 0

Parlamentarno povjerenstvo za nadzor rada nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA) je neformalno informirano o podacima koje ta agencija ima o skupini osoba koje su u proteklih 90 dana boravile u BiH, a za koje moldavska policija navodi da su povezane s obukama mladih da izazivaju nerede u Moldaviji.

Moldavska policija je 17. oktobra navela da je pod istragom više od stotinu mladih osoba koje su prošle obuku za nerede u Rusiji i Srbiji i BiH. Četiri osobe su uhapšene 16. oktobra.

Navodi se da se sumnjiče da su planirali “destabilizacije” Moldavije nakon izbora i referenduma 20. oktobra. Referendum o integraciji Moldavije u Europsku uniju (EU) prošao je s vrlo tijesnom podrškom birača, usred navoda o ruskom miješanju kako se to ne bi dogodilo.

Obavještajna agencija Moldavije uspjela je identificirati 11 stranih državljana koji su, kako piše u saopćenju, kao instruktori pružali pomoć kampovima za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Šef moldavske policije je rekao da je mrežu financirao Rusiji prijateljski nastrojeni odbjegli oligarh Ilan Shor, koji se traži u Moldaviji zbog umiješanosti u krađu oko milijardu dolara iz bankarskog sustava bivše sovjetske republike prije desetak godina.

Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost, profesor kriminalističke psihologije, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o pozadini najnovijeg slučaja koji predstavlja prijetnju po sigurnost u Bosni i Hercegovini.

-Po pitanju obuke stranih državljana i obuka, mi smo imali izjavu predstavnika Komisije za nadzor OSA-e koja potvrđuje, zapravo, informacije koje sam iznio još prije dvije godine.

Naime, ruske vojno-obavještajne službe, upravo preko visokog obrazovanja i zvaničnih institucija unutar Bosne i Hercegovine provode određene aktivnosti i to se potvrdilo i u ovom slučaju. Jedan od načina, odnosno modusa djelovanja ruskih vojnih službi jeste upravo preko visokog obrazovanja u smislu širenja odnosno utjecaja putem „meke moći“.

Na pitanje na koji način to predstavlja sigurnosnu opasnost po Bosnu i hercegovinu, Dizdarević odgovara:

-Naravno da to predstavlja opasnost po BiH. Imali smo, sjetimo se, 2019. godine događaje u makedonskom Sobranju, nakon toga Crnu Goru, a evo sada  se spominje Moldavija, tako da se i u narednom periodu može očekivati sigurno i drugih modusa-operandi i metodologija koje će se koristiti.

Izbori su samo jedan segment preko kojeg se želi utjecati, odnosno uspostaviti proruska garnitura, s ciljem uspostavljanja političke moći unutar država koje su se okrenule prema Zapadu, kazao je Dizdarević za „Slobodnu Bosnu“.

-Sigurnosna prijetnja za BiH postoji u zadnjih 30 godina i to niti jedan naučnik i niti jedan operativac ne može negirati. Kojeg je intenziteta ta prijetnja, ona varira od unutrašnjih ali i geopolitičkih prilika. S druge strane, ne treeba zaboraviti jednu važnu činjenicu, a to je da su ruske vojno-obavještajne službe najviše premrežile Srbiju. Najviše prijetnje kad je u slučaju BiH mogu dolaziti od ofanzivnog djelovanja ruskih ali i domaćih pojedinaca koji su prošli obuku ruskih službi na području Srbije, kazao je Dizdarević za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...