SIPA PONOVO U AKCIJI: Pretresi na pet lokacija, uhapšeno više osoba zbog sumnje da su...

Operativna akcija “Bjegunac” rezultat je višemjesečnog rada policijskih službenika SIPA i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, koja je ostvarena putem EUROPOL-a i i uz posredstvo operativne grupe Zebra

  • Hronika

  • Prije 3h  

  • 0

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Broda realizirali operativnu akciju "Bjegunac" prilikom koje su izvršeni pretresi na pet lokacija te je uhapšeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela "Organizirani kriminal", "Krijumčarenje ljudi" i "Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Uhapšene osobe će u toku dana biti sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, te će o njihovom daljem statusu u zakonskom roku odlučivati postupajući tužilac, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako je istaknuto, operativna akcija “Bjegunac” rezultat je višemjesečnog rada policijskih službenika SIPA i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, koja je ostvarena putem EUROPOL-a i i uz posredstvo operativne grupe Zebra.

“Uhapšene osobe se sumnjiče da su bile članovi grupe za organizirani kriminal, koja je djelovala na području Bosne i Hercegovine i koja je u prethodnom periodu prokrijumčarila oko 100 osoba turskog, sirijskog, iračkog i kineskog porijekla, kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, na osnovu čega su ostvarili značajnu protivpravnu imovinsku korist. Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, saopćeno je.

Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Također, tokom realizacije navedene akcije ostvarena je suradnja sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, stoji u saopćenju SIPA-e.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...