NAJTEŽA UVREDA GRLIĆ RADMANA DO SADA: "Milanović djeluje poput...!"

"Izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića izazivaju čuđenje i nespokoj u NATO-u i u Savezu se propituju je li Hrvatska vjerodostojna članica", izjavio je u Sarajevu ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

  • Regija

  • 23. Okt. 2024  23. Okt. 2024

  • 0

Ministar Grlić Radman u Sarajevu je učestvovao na seminaru u organizaciji NATO-a, posvećenom partnerstvu u doba hibridnih izazova, a govorio je na panelu o stanju u regiji.

Cilj skupa je jačanje zajednice članica NATO-a i partnerskih država i bolje razumijevanje globalnog sigurnosnog okruženja.

Grlić Radman izjavio je novinarima da je tokom sarajevske konferencije razgovarao s zvaničnicima i visokim oficirima NATO-a o raspravi koja se u Hrvatskoj trenutno vodi oko učešća u misiji podrške Ukrajini (NSATU).

Kazao je da Milanovićeve izjave izazivaju nemir, nespokoj i čuđenje, pa se propituje je li Hrvatska kredibilna članica NATO-a.

"Predsjednik Milanović nam je priredio vrlo opasnu igru", ocijenio je šef hrvatske diplomatije.

Grlić Radman i dalje tvrdi da je Milanović obmanuo hrvatske građane tvrdnjama da će pripadnici Hrvatske vojske biti raspoređeni u Ukrajini iako je predsjednik prije dva dana u obraćanju javnosti rekao da je to laž.

"Nikada nisam rekao da će hrvatski vojnici u misiji NATO-a za logističku podršku Ukrajini fizički biti u Ukrajini. Nikada", rekao je Milanović dodavši da tu "neistinu" šire premijer i vladajuća stranka. 

"Nijedan hrvatski vojnik neće biti raspoređen u Ukrajini, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović obmanjuje javnost kada tvrdi drugačije", ponovio je u srijedu Radman.

Činjenicu da će neki NATO-ovi oficiri za vezu u sklopu aktivnosti NSATU biti u Ukrajini, šef hrvatske diplomatije nazvao je "razvodnjavanjem priče".

Jučer je to potvrdio i premijer Plenković. "Ova NSATU aktivnost imat će nekoliko oficira za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini, 100 posto. Ali to ne znači da je NSATU aktivnost u Ukrajini. Oni su tamo da bi se nešto što stigne iz NATO zemalja prebacilo u Ukrajinu", rekao je Plenković u Petrinji. 

"NATO i danas ima svoje predstavništvo u Kijevu u kojem radi pedesetak ljudi. U čemu je problem?" zapitao je Plenković.

Hrvatski oficiri ostali bi u Vizbadenu, tvrde iz vlade.

"Aktivnost čije je sjedište u Vizbadenu u Njemačkoj ograničena je na sigurnosnu i obučnu podršku, a hrvatski oficiri trebaju u tome pomoći svojim iskustvom", kazao je Grlić Radman u Sarajevu. 

Ocijenio je kako su Milanović i oni koji podupiru njegovu politiku nanijeli veliku štetu Hrvatskoj i njenoj međunarodnoj poziciji jer je u pitanju odnos prema agresiji Rusije na Ukrajinu, koja je suverena država.

Za Milanovića i njegove istomišljenike kazao je kako djeluju poput "Putinovog pacova stjeranog u ćošak".

"Tako i oni djeluju. Kako možete govoriti o zaraćenim stranama? To mogu govoriti u Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji i Iranu i nekim drugim autokratskim režimima", izjavio je Grlić Radman.

Javier Colomina, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, kazao je na konferenciji u Sarajevu da u sadašnjim izazovnim vremenima saradnja među članicama ima najveću moguću važnost pa ona mora jačati.

U to je uključena i podrška Ukrajini i suočavanje s hibridnim prijetnjama koje dolaze iz Rusije, poput širenja dezinformacija.

Ciljevi koje "hibridni ratnici" pokušavaju ostvariti moraju se pažljivo analizirati, a NATO ima puno instrumenata za to na raspolaganju, kazao je viceadmiral Placido Torresi, zamjenik načelnika štaba Savezničke komande za transformaciju (ACT), čije je sjedište u Norfolku.

"Moramo se prilagoditi razdoblju nesigurnosti", kazao je Torresi i dodao da je važan dio toga i misija potpore Ukrajini.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...