SVIJET JE NA PREKRETNICI: "Sada je to globalni rat, potencijalno svjetski rat!"

To bi se moglo promijeniti, jer su na hitnom sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, viši zvaničnici Južne Koreje opisali sjevernokorejsku podršku “ozbiljnom sigurnosnom prijetnjom” i obećali da će kao odgovor, pojačati svoju vlastitu uključenost u sukob.

  • Svijet

  • Prije 2h  

  • 0

Rat u Ukrajini, uskoro će “postati Treći svjetski rat”, navodi britanski Telegraph u najnovijoj analizi razvoja sukoba. Povod njihovom upozorenju je 1500 vojnika sjevernokorejskih specijalnih snaga, koji su iz Sjeverne Koreje početkom oktobra isplovili na sedam brodova ruske Pacifičke flote, u smjeru grada Vladivostoka.

imageUkrajinski artiljerci (Foto: Anatolii Stepanov/afp/profimedia)

"Oni su prethodnica početnih snaga od potencijalno 11 hiljada sjevernokorejskih vojnika, koji bi trebali ojačati ruski rat protiv Ukrajine i najstrašniji podsjetnik da rat nije samo između Rusije i Ukrajine. Crta je prijeđena i trupe treće strane uskoro će biti na terenu", piše The Telegraph.

Smatraju da bi druge nacije s ukrajinske strane također mogle donijeti sličnu odluku, jer su ju već predlagali britanski i francuski političari. “Sada je to globalni rat, potencijalno svjetski rat”, navode, spominjući saveznike ruskog čelnika u Iranu, Sjevernoj Koreji i u manjoj mjeri, Kini.

imageRuski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un (Foto: Vladimir Smirnov/Afp)

Sjeverna Koreja je ranije Rusiji prodavala municiju, balističke rakete KN-23 i protivtenkovska raketna vozila. Zahvaljujući njima, ruskim snagama još nije ponestalo kritične opreme, nakon 32 mjeseca ratovanja. Slanje ljudskih snaga uz oružje, upozoravaju, sada mijenja situaciju.

Također pomaže u rješavanju jednog od najozbiljnijih problema Rusije, sve većeg nedostatka snage. Vojska im u proteklih godinu dana, dnevno gubi više od hiljadu vojnika. Istovremeno, Kremlj regrutira oko 30 hiljada novih vojnika mjesečno. Deficit moraju pokriti zamjenskim trupama, koje, čini se, nudi Sjeverna Koreja.

Uloga novih snaga

Britanske dnevne novine ističu da sjevernokorejske specijalne trupe vjerovatno neće biti na prvoj liniji sukoba, već će davati logističku podršku. Unatoč tome, nadolazećih 11 hiljada vojnika omogućuje oslobađanje iste količine Ruske vojske, iako će prema trenutnoj stopi gubitaka Kremlja izdržati jedva dvije sedmice. Telegraph ovdje vidi novi problem - priliku da kao podrška Rusiji stigne još više Sjevernokorejaca.

Također, navode da bi sve veća uloga Sjeverne Koreje mogla uvući i Južnu Koreju u sukob. Ukrajini šalju humanitarnu pomoć i navodno su SAD-u prodali milion granata koje su završile u Ukrajini, ali nisu bili voljni poslati oružje izravno u Kijev.

To bi se moglo promijeniti, jer su na hitnom sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, viši zvaničnici Južne Koreje opisali sjevernokorejsku podršku “ozbiljnom sigurnosnom prijetnjom” i obećali da će kao odgovor, pojačati svoju vlastitu uključenost u sukob.

Južna Koreja proizvodi neka od najboljih oružja, posebno za tenkove i artiljeriju. Telegraph piše da možda neće proći dugo, prije nego što se njihovo oružje pojavi na prvoj liniji u Ukrajini, iako ovakvu “eskalaciju” možda neće cijeniti saveznici u NATO-u, jer je došlo do pada inozemne potpore Ukrajini.

Njihova vojska nedavno je formirala 14 novih brigada, koje zajedno predstavljaju povećanje od 10 posto u strukturi kopnenih snaga. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da usporavanje inozemne pomoći znači da nove brigade neće imati potrebnu opremu.

imageUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Foto: Tonci Plazibat/Cropix)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...