SKANDAL U NEW YORKU: Pogledajte kako se ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nabenzia u lice rugao diplomatama...

Sjeverna je Koreja, zbog svog nuklearnog programa, pod sankcijama UN-a od 2006.godine.

  • Svijet

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Ukoliko Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu, bio bi to ‘‘opasan i zabrinjavajuć razvoj događaja‘‘, poručile su u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države, dok su Južna Koreja i Velika Britanija upozorile na visoku cijenu koju će Moskva platiti Pjongjangu.

"Trenutno vršimo konsultacije s našim saveznicima o mogućim posljedicama tako dramatičnog poteza‘‘, rekao je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pred petnaesteročlanim Vijećem sigurnosti.

Rusija je u početkom 2022.godine napala Ukrajinu. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Pjongjang da priprema 10.000 vojnika kao pomoć Rusiji, a ukrajinski veleposlanik pri UN-u kazao je Vijeću sigurnosti da bi sjevernokorejski vojnici trebali biti spremni za rat u Ukrajini do 1.novembra.

Južnokorejska obavještajna agencija objavila je da su njezini sjeverni susjedi već poslali 1500 pripadnika specijalnih snaga u istočnu Rusiju gdje bi trebali proći kroz procese aklimatizacije i vojnih priprema.

‘‘Ako je to istina, to označava opasan i zabrinjavajuć razvoj događaja, kao i sve jače vojne veze između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje‘‘, poručio je Wood.

Iz Kremlja su odbili dati izravan odgovor na pitanje šalje li im Sjeverna Koreja vojnike da se bore u Ukrajini, no glasnogovornik Dmitrij Peskov napomenuo je da suradnja Moskve i Pjongjanga nije uperena protiv nijedne treće države.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia odgovorio je zapadnim zemljama da se suviše zamaraju ‘‘navodnim iranskim, kineskim i korejskim baucima, od kojih je svaki apsurdniji od prethodnog‘‘.

Britanska ambasadorica Barbara Woodward smatra ‘‘vrlo vjerovatnim‘‘ da Sjeverna Koreja šalje Rusiji svoje vojnike.

"Što je Putinu teže regrutirati Ruse da budu topovsko meso, to se više oslanja na Sjevernu Koreju u svom ilegalnom ratu. Možemo biti sigurni da će sjevernokorejsko vodstvo zatražiti visoku cijenu zauzvrat", rekla je.

Južnokorejska ambasadorica Joonkook Hwang također predviđa da će Pjongjang imati velika očekivanja od Moskve.

"U pitanju može biti financijska pomoć ili pak tehnologija povezana s nuklearnim oružjem", istaknula je.

Sjeverna je Koreja, zbog svog nuklearnog programa, pod sankcijama UN-a od 2006.godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...