VELIKI PREOKRET; TRUMPOVA PARTIJA OSVAJA KONGRES?: Čak i da Biden pobijedi, republikanci mogu...

Ukoliko Joe Biden pobijedi, republikanci bi mogli biti glasno zadovoljni zadržavanjem većine u Senatu i osvajanjem Predstavničkog doma, koji sada vode demokrati, i tako mu otežati četverogodišnji mandat.

  • Svijet

  • 05. Nov. 2020  05. Nov. 2020

  • 0

Iako je uspjeh Donalda Trumpa u pojedinim saveznim državama iznenađujući kada su u pitanju predviđanja koja su najavljivala "potop", pravo iznenađenje, posebno u kontekstu moguće Bidenove pobjede, jeste republikansko osvajanje parlamenta, odnosno Kongresa SAD-a. 

Naime, republikanski kandidati pokazuju znatno veći uspjeh od očekivanog, a demokratski kandidati znatno manji. Pored najavljivanog poraza Trumpa u državama kao što su Teksas i Florida, što se, naravno, nije desilo, analitički kiks o budućnosti Kongresa još je jedan pokazatelj kako ankete u Americi naprosto gube svoj smisao.

"Demokrati su jasni favoriti u preuzimanju Senata, a mnogi republikanski kandidati mogli bi doživjeti tragične poraze", napisala je analitičarka Jessica Taylor iz "Cook Political Reporta".

To se nije desilo.

Kako piše CNN, a prenosi "Oslobođenje", mnogi republikanski kandidati za članstvo u Senatu (gornji dom parlamenta) neočekivano su pobijedili, i to vrlo uvjerljivo, dok su pojedini demokrati doživjeli poraz.

Izbori za 33 mjesta u Senatu dali su šansu Demokratskoj partiji da preuzme većinu, ali prema posljednjim rezultatima, to je sve manje izgledno.

Trenutni omjer u Senatu je 48:48, a za kontrolu je potreban 51 mandat.

Što se tiče donjeg doma parlamenta, odnosno Predstavničkog doma, analitičari i ankete su opet podbacili, jer Demokratska partija možda izgubi kontrolu.

Iako još ništa nije gotovo svakako je činjenica da demokrati "grizu nokte" kada je u pitanju donji dom. Trenutni omjer je 204:180 u korist demokrata, a 218 mandata je potrebno za kontrolu.

Suština je sljedeća, čak i ukoliko Joe Biden pobijedi, republikanci bi mogli biti glasno zadovoljni zadržavanjem većine u Senatu i osvajanjem Predstavničkog doma, koji sada vode demokrati, i tako mu otežati četverogodišnji mandat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...