“SRAM VAS BILO”: Islamska zajednica u Mostaru kritikovala člana Srpske liste, jer je glasao za HDZ-ovog kandidata

"Takav koncept potpuno sve Mostarce vraća u ne tako davna vremena političkih dogovora Srba i Hrvata na štetu Bošnjaka", izjavio je Alić.

  • Društvo

  • 08. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 6

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer Alić izrazio je iznenađenje odlukom Velibora Milivojevića da, kako je kazao, pri glasanju za izbor gradonačelnika Mostara podrži projekte podjele grada i dominacije jednog nad drugim narodima. "Mostarska Saborna crkva na Bjelušinama, čija gradnja uspješno ide i privodi se kraju, zaziva nadu da će ona ne samo upotpuniti nedostajući skladni i prepoznatljivi multireligijski mozaik grada, već biti i konstruktivni poticaj harmonizirajućoj ulozi srpskog elementa u njemu. Za dobrobit boljeg, otvorenog i naprednog Mostara, u interesu svih, a ni na čiju štetu", navodi se na početku saopćenja koje potpisuje predsjednik Medžlisa IZ Mostar pozivajući se na riječi mostarskog muftije Salem efendije Dedovića pred decembarske izbore u Mostaru.

Dalje se navodi da su tada, pred izbore, u širim srpskopravoslavnim crkvenim i političkim krugovima pozdravljene i ocijenjene da realno sagledavaju buduću poziciju i ulogu srpskog političkog faktora u mostarskom Gradskom vijeću.

"Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da smo nemalo iznenađeni i do kraja rezignirani opcijom da srpski izabrani vijećnik, dr. Velibor Milivojević, koji je nastupao pod čuvenim Šantićevim sloganom 'Ostajte ovdje', bude otvoreno u službi projekta koji i dalje od Mostara po svaku cijenu želi praviti podijeljeni grad i u kojem treba da vlada dominacija jednog naroda (hrvatskog), nad drugim i trećim narodom (Bošnjacima i Srbima) i ostalima, i jedne vjere (katoličke) nad drugom i trećom (muslimanskom i pravoslavnom)", smatra Alić.

Kaže da otvoreno pristajanje uz jedan takav koncept potpuno sve Mostarce vraća u ne tako davna vremena političkih dogovora Srba i Hrvata na štetu Bošnjaka, prenosi Klix.ba.

"Ovakav stav srpskog političkog predstavnika uz kojeg nesumnjivo od samog početka stoji blagoslov i puna podrška Srpske pravoslavne opštine Mostar i njenog sveštenstva, ostavlja prostor za sumnju u iskrenost, otvorenost i spremnost istih da se na dobrokomšijskim odnosima gradi dijalog i povjerenje u Mostaru i Hercegovini", mišljenja je predsjednik Medžlisa IZ u Mostaru Džafer Alić.

Za kraj, smatra da u takvom slučaju u budućnosti neće biti konstruktivnog poticaja budućem multietničkom i otvorenom Mostaru, što su Bošnjaci muslimani nesumnjivo priželjkivali kada su otvorena srca stali uz obnovu Sabornog hrama, časteći ga i doživljavajući ga svojim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...