ČLAN MOSTARSKE SDA KATEGORIČNO: "Mi smo vlasnici BiH, ali imamo vrlo neugodne podstanare" (VIDEO)

Žustra reakcija je stigla od zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislava Martinovića.

  • Politika

  • 06. Sep. 2024  

  • 6

Predsjedavajući Skupštine HNK (SDA) Džafer Alić izazvao je oštru reakciju HDZ-a nakon njegove nedavne izjave te su poručili da se radi o govoru mržnje.

Novinar televizije BIR ga je tokom gostovanja pitao "da li smo možda mi podstanari u svojoj zemlji". Izjavu možete pogledati na videu od 30:30, prenosi Politički.ba.

"Ja mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati. I ne bih se složio s tim, uopšte se ne osjećam tako, naravno da taj dio može biti za razmišljanja, ali ja bih to tako postavio. Ne bih nikada dozvolio da je nešto važnije u BiH od mene, odnosno ni na koji način ne bih dozvolio da je neko drugi voli više od mene", odgovorio je Alić.

Dodao je da je svjestan stanja u kojem živimo te da se država ne pravi preko noći.

"Mnogi su ljudi živote dali i zato je nama lakše krv liti za nju, odnosno znoj liti za nju", dalje je rekao on.

Žustra reakcija je stigla od zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislava Martinovića.

"Podsjetio bih Alića da se vlasništvo nad ovom zemljom dokazuje izvodom iz vlasničkih knjiga, a zapisano je i u Ustavu Bosne i Hercegovine. Prije svoje skandalozne izjave da je jedan narod, bošnjački, vlasnik u BiH, a druga dva, hrvatski i srpski, tek neugodni podstanari, uvidom u bilo koju vlasničku knjigu u BiH vidio bi da ni Hrvati ni Srbi nisu podstanari već 'svoj na svome', narodi koji ovdje žive stoljećima. Nazvati nas 'neugodnim podstanarima iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti…' otvoreni je poziv na progon iz BiH, jer podstanara, osobito neugodnog, možete izbaciti iz svoje kuće kada god vam se prohtije", naveo je Martinović.

Smatra kako je ovakva izjava "tipični primjer govora mržnje" te da je Alić "prekršio Ustav BiH kao i Ustav HNK na čije je poštivanje kao i poštivanje prava svih naroda i građana BiH prisegnuo preuzimajući dužnost predsjedavajućeg Skupštine HNK".

"Budući da je u izjavi Hrvate i Srbe nazvao podstanarima za kojima treba čistiti i mesti, pozivam ga da pomete najprije ispred svojeg praga pred kojim se nakupilo mnoštvo onih koji ovakvim isključivim stavovima podrivaju mir, stabilnost i suživot u BiH dok istodobno optužuju druge da to čine oni. U tom kontekstu doživljavam i mnoštvo negativnih konotacija na posjet premijera Vlade RH Andreja Plenkovića BiH. Plenković je dokazani prijatelj BiH, koji najglasnije podupire i zagovara europski put ove zemlje. BiH je domovina i hrvatskog naroda, a svi prijatelji našeg naroda i BiH su bili i bit će uvijek dobro došli. Neće Džafer Alić određivati kako će, gdje će i tko živjeti u ovoj zemlji", stoji u reagovanju Martinovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...