RIGOROZNA ODLUKA: Procurio dokument, slijedi zabrana pušenja i na otvorenom, ali ni to nije sve...

Ključna uloga prijedloga je proširenje zabrane pušenja na razne vanjske prostore, što je dosad bilo regulirano od slučaja do slučaja u pojedinim državama članicama.  

  • Društvo

  • 17. Sep. 2024  

  • 0

Europska komisija predložit će proširenje postojeće zabrane pušenja na otvorene prostore, prema nacrtu prijedloga koji je na uvid dobio Euronews.

Planovi, koje bi izvršna vlast EU trebala usvojiti danas, proširit će trenutne smjernice iz 2009. namijenjene smanjenju izloženosti pasivnom pušenju na javnim mjestima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. 

Europska komisija preporučit će zabranu pušenja na terasama kafića, autobusnim stanicama i zoološkim vrtovima. Najnovija verzija nacrta koja je još uvije podložna promjenama, nastoji očistiti javne prostore od svih aerosola, a ne samo od cigaretnog dima, tako da će u zabranu biti uključene i e-cigarete i vaping.

Smjernice nisu pravno obavezujuće, ali daju okvir koji zemlje članice trebaju slijediti u okviru širih napora za suzbijanje raka pluća uzrokovanog pušenjem. Komisija tvrdi da je u prvih nekoliko godina provedbe 2009.-2012. već došlo do pada izloženosti.

Nove preporuke Komisije imaju za cilj uhvatiti se u koštac sa širim rasponom duhanskih proizvoda u nastajanju, uključujući "grijane duhanske proizvode i elektroničke cigarete, bez obzira na to sadrže li nikotin ili ne". 

Ovi proizvodi, koji se često reklamiraju kao sigurnija alternativa tradicionalnom pušenju, još uvijek izlažu promatrače štetnim kemikalijama. “Dokazi o korištenju novih proizvoda kao pomoći pri prestanku pušenja nisu uvjerljivi”, stoji u dokumentu. 

"Novi dokazi govore o tome da dimovi iz elektroničkih cigareta također izlažu pasivne pušače ozbiljnim razinama toksičnih čestica i  i zagađivača", navodi se u nacrtu. 

Nova područja zabrane pušenja

Ključna uloga prijedloga je proširenje zabrane pušenja na razne vanjske prostore, što je dosad bilo regulirano od slučaja do slučaja u pojedinim državama članicama.  

"Razina pokrivenosti pravila o zabrani pušenja uvelike varira ovisno o vrsti okruženja, a opća razina pokrivenosti vanjskih prostora politikama o zabrani pušenja je slaba", rekla je Komisija kako bi opravdala potrebu za širim mjerama zaštite u javnim prostorima. 

Prema novim smjernicama, otvoreni ili poluotvoreni prostori, definirani kao djelomično natkriveni ili zatvoreni prostori poput krovova, balkona, trijemova i terasa, povezani s uslužnim objektima kao što su restorani, barovi i kafići trebali bi postati zone bez pušenja.

Središta javnog prijevoza, uključujući autobusna stajališta i zračne luke, također bi bila obuhvaćena, a pušenje bi također bilo zabranjeno u vanjskim područjima povezanima s radnim mjestima, bolnicama i domovima za starije osobe. Rekreacijska područja u kojima su prisutna djeca, uključujući javna igrališta, zabavne parkove, bazene i zoološke vrtove, također su uključena, kao i obrazovne prostorije od vrtića do univerziteta.

Revidirane smjernice dio su šireg plana Komisije za borbu protiv raka, čiji je cilj postići "generaciju bez duhana" do 2040., smanjiti upotrebu duhana za 30% do 2025. i smanjiti udio pušača u EU-u na samo 5%.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...