BRANIMIRE, SRAMOTA SI HRVATSKE: Odbrana Glavaša traži izmiještanje suđenja

"Potrošili smo četiri godine, a da se nismo pomakli s mjesta", objašnjava advoka odbrane, inače, sin Branimira Glavaša.

  • Regija

  • 05. Jul. 2021  05. Jul. 2021

  • 2

Odbrana Branimira Glavaša, na danas započetom ponovljenom suđenju za ratni zločin nad Srbima, tražila je da se suđenje izmjesti iz Zagreba u Osijek.

Glavaš se tereti za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tokom posljednjeg rata u predmetima "Selotejp" i "Garaža".

Advokat odbbrane Filip Glavaš rekao je da su se tokom 14 godina promijenile okolnosti za odluku da se sudi u Zagrebu, "jer Branimir Glavaš više ne učestvuje u aktivnom političkom životu, da ne govorimo o načelu ekonomičnosti".

Nekoliko rasprava nije održano, kaže, jer pojedinci nisu bili u finansijskoj mogućnosti da doputuju u Zagreb.

"Potrošili smo četiri godine, a da se nismo pomakli s mjesta", objašnjava advoka odbrane, inače, sin Branimira Glavaša.

Sudija Dražen Kevrić ga je uputio na Vrhovni krivični sud, čime je zaključio današnje ročište, prenijeli su hrvatski mediji.

Glavaš je u ovom postupku bio pravosnažno osuđen, kaznu je služio u BIH, a tu je presudu ukinuo Ustavni sud. Optužnica je podignuta prije 16 godina, a Glavaševi branioci smatraju da mu se dužinom postupka krše osnovna ljudska prava.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, piše Tanjug, osnivač HDZ-a i ratni šef sekretarijata za odbranu, a kasnije osnivač i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistva osiječkih Srba.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...