„SLOBODNA BOSNA“ SAZNAJE: SKANDAL OD 23 MILIONA ŠTETE: FBiH plaća milione KM za snabdijevanje gasom preko pravca koji ne koristi, a "Energoinvest" odugovlači s raskidom ugovora

Ovo je rezultat igre gluhih telefona na relaciji Energoinvest-BH Gas-Vlada FBiH odakle o uvozu gasa u FBiH već mjesecima stižu potpuno oprečne, pa i netačne informacije

  • Mini market

  • 12. Jul. 2021  12. Jul. 2021

  • 0

Piše: Darko Omeragić

Federacija Bosne i Hercegovine se od 1. aprila gasom snabdijeva iz jednog pravca, preko „Turskog toka“, a plaća zakup kapaciteta iz dva pravca i to je našu zemlju, preciznije FBiH već koštalo oko milion i po KM, saznaje „Slobodna Bosna“.
Ovo je rezultat igre gluhih telefona na relaciji Energoinvest-BH Gas-Vlada FBiH odakle o uvozu gasa u FBiH već mjesecima stižu potpuno oprečne, pa i netačne informacije.

„Mađarska je definitivno prešla na snabdijevanje plinom preko „Turskog toka“, ali smo mi tu informaciju dobili u decembru prošle godine. To nam je bilo rečeno na sastancima s predstavnicima ruske kompanije Gaprom“, rekla je danas za Avaz Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta koji je uvoznik gasa u BiH.

No, „Slobodna Bosna“ je saznala da Mađarska uopšte nije prešla na snabdijevanje gasom preko „Turskog toka“, što potvrđuje i email direktora mađarske kompanije FGZS Ferenza Szabolcsa koji je 8.jula uputio direktoru BH Gasa Jasminu Salkiću u kojem izražava čuđenje nesporazumima i „namjernog pogrešnog davanja  izjava u bosanskim medijima“.

Szabolcs je Salkića obavijestio da izgradnja novog srbijansko-mađarskog interkonektora još uvijek traje i da je namjera FGZS-a da komercijalni rad tog gasovoda počne 1.oktobra, “što znači da je ovo najraniji mogući datum za uvoz prirodnog gasa u Mađarsku iz srbijanskog pravca”.

PROMJENA RUTE

“S druge strane, bilo koja moguća promjena u različitim uvoznim rutama/pravcima je isključivo komercijalno pitanje trgovačkih kompanija koje posluju u Mađarskoj, nastojeći da diverzificiraju njihov portfolio, i sigurni smo da će svih šest uvoznih ruta prema Mađarskoj i dalje biti korišteno od trgovaca. Kao što ste možda primijetili, u ovoj kalendarskoj godini mrežni korisnici su uvozili gas u Mađarsku iz Austrije, Slovačke, Ukrajine, Rumunije i Hrvatske. Dodavanje novog uvoznog pravca prema Mađarskoj nema apsolutno ništa sa bosanskim snabdijevanjem, te prema tome zaključci koje sam pročitao u bosanskim medijima pokušavaju namjerno obmanuti javnost po ovom pitanju.

Obrazloženje koje koriste bosanski mediji pojednostavljuje i iskrivljuje trenutnu situaciju, koja je vrlo jednostavna s ugovorne i pravne strane: BH Gas i Energoinvest imaju važeće ugovore o transportu sa FGSZ-om i dugogodišnje rezultate u ovoj usluzi. Zamjena tranzitnog pravca usprkos postojanju ovih važećih ugovora je bila isključivo poslovna odluka Bosne i Hercegovine, a koja nema uticaj na naš ugovor o transportu, prema tome FGSZ smatra da su isti važeći, pravno provodivi i očekuje se da BH Gas i Energoinvest ispune svoje obaveze plaćanja ili obaveze penala prema odredbama ugovora. Nadam se da sam pojasnio i potvrdio stav FGSZ-a o ovom pitanju, što se nadam da će biti shvaćeno i od predstavnika Vaše Vlade također”, navodi se u pismu direktora FGZS-a Ferenza Szabolcsa.

Screenshot e-maila koji je Ferenz Szabolcs poslao BH Gasu (Ilustracija: SB)

Zanimljivo je da je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević optužila BH Gas što BiH još u januaru nije prešla snabdijevanje gasom preko „Turskog toka“ i, kako je rekla, iskoristila tadašnju povoljnu cijenu gasa, te dodala da je ta cijena niža za 25 posto u odnosu na cijenu preko Mađarske. Također, krivicu za činjenicu da će FBiH mađarskom FGZS-u morati platiti 23 miliona američkih dolara penala i kamata u slučaju raskida ugovora Hadžialjević je „fakturisala“ BH Gasu. No, iz emaila direktora FGZS-a je vidljivo da će ovaj iznos biti plaćen samo ako se ugovor raskine prije njegovog isteka, što već dugo najavljuje direktorica Energoinvesta koju u tome podržava ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić (SBB).

U BH Gasu tvrde da nisu za raskid ugovora s Mađarima, pogotovo ako snabdijevanje preko „Turskog toka“ nije jeftinije, a trenutno se pokazuje da nije. Također, iz razloga što su Energoinvest i BH Gas uz saglasnost Vlade FBiH potpisali dugoročni ugovor sa Mađarima koji ističe 31. decembra 2023. godine. Drugim riječima, jednostrani prekid ovog ugovora automatski znači plaćanje penala. Prematome, BiH niko ne brani da pređe na snabdijevanje preko „Turskog toka“, ali ako se to uradi prije isteka ugovora sa Mađarima penali će morati biti plaćeni FGZS-u. Znakovito je i da je direktorica Energoinvesta najavljivala nižu cijenu gasa prelaskom na „Turski tok“, ali se to, kao što vidimo, nije dogodilo ni tri i po mjeseca nakon prelaska na ovaj pravac snabdijevanja.

Također, vrlo je zanimljivo da je Vlada FBiH 19. marta prošle godine FGZS-u uputila Pismo uvjerenja u kojem se, između ostalog, potvrđuje da će za vrijeme trajanja dugoročnog ugovora primopredajna tačka Beregovo i dalje ostati jedina primopredajna tačka za kupovinu ruskog gasa i jedini pravac snabdijevanja FBiH prirodnim gasom. Ovo pismo je potpisao premijer FBiH Fadil Novalić.

Ko je onda ovdje slagao javnost pitali smo direktora BH Gasa Jasmina Salkića:

„U ugovoru, ali i u emailu direktora FGZS-a se navodi da će BH Gas i Energoinvest u slučaju pokretanje procedure raskida ugovora koji ističe do kraja 2023. godine morati platiti tih 23 miliona dolara raskidne klauzule. Druga stvar koju navode iz Energoinvesta je da će prelaskom na „Turski tok“ gas za FBiH biti jeftiniji 25 posto, ali ni to nije tačno. Iz FGZS kažu ovako: Energoinvest i BH Gas su zakupili transportne kapacitete na Beregovu i to pravcem preko Mađarske do 2023. godine i vi nama za taj period plaćajte zakup, a ako ne želite raskinite ugovor i platite nam 23 miliona dolara. Energoinvest je preuzeo na sebe da će raskinuti ugovor s Mađarima, ali su nakon preuzimanja te obaveze već prošla tri mjeseca. Mi smo trebali ostati na pravcu snabdijevanja preko Beregova zato što gas preko „Turskog toka“ nije jeftiniji i drugi razlog su ugovorne obaveze koji su pokrivene odlukama Vlada FBiH o ostanku na Beregovu do 2023. No, Hadžialjević i ministar Nermin Džindić telefonskim razgovorom 30. decembra bez ikakve odluke Vlade FBiH dogovaraju da se pređe na „Turski tok“, rekao nam je Salkić.

BIĆE I PENALA

Zbog svega ovoga uvoz gasa u BiH je u svojevrsnoj pat-poziciji jer gas stiže preko „Turskog toka“, a plaćamo zakup snabdijevanja preko Mađarske i tako će izgleda biti barem do kraja 2023. godine ili do raskida ugovora sa Mađarima što će koštati pomenuta 23 miliona dolara.

Saglasnost za prelazak snabdijevanja FBiH preko „Turskog toka“ potpisala je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžiljević uz saglasnost resornog ministra Nermina Džindića, dok je BH Gas odbio da potpiše ugovor sa Gazpromom jer smatra da je donesen mimo odluke Vlade FBiH.

U BH Gasu smatraju da nije problem da se pređe na „Turski tok“, ako je cijena povoljnija ali da se prije toga trebao riješiti problem sa Mađarima. No, niti je „Turski tok“ povoljniji niti su riješeni problemi s Mađarima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...