ENTITET RS POTROŠIO 40 MILIONA KM NA ANTI-BOSANSKO LOBIRANJE U SAD-u: Pogledajte kompletan izvještaj BAC-a

Istraživanje je pokazalo da su zvaničnici RS-a primarno željeli osigurati prisustvo u najvažnijim krugovima.

  • Politika

  • 14. Sep. 2021  14. Sep. 2021

  • 4

Organizacija Bosnian Advocacy Center (BAC) danas je objavila izvještaj i analizu pod nazivom "Lobiranje kao vanjskopolitički alat: kako je entitet Republika Srpska potrošio čak 40 miliona KM na lobiranje u SAD-u".

Ovaj dokument rezultat je istraživanja i analize svih dostupnih ugovora koje je Vlada entiteta RS potpisivala s različitim lobističkim kompanijama u SAD-u, posebno od 2006. godine kada je Milorad Dodik preuzeo vlast.

Istraživanje je pokazalo da su zvaničnici RS-a primarno željeli osigurati prisustvo u najvažnijim krugovima, ali i umrežavanje među vodećim donosiocima odluka u SAD-u, te zvaničnicima na nižim nivoima za koje se nadaju da će jednoga dana doći do Capitol Hilla ili Bijele kuće.

Cilj ovog izvještaja bio je ne samo da pokaže posljedice anti-bosanskog lobiranja u SAD-u, nego i da upozori bh. zvaničnike da se trenutna situacija s predsjednikom Bidenom na čelu SAD-a mora iskoristiti agresivnom vanjskom politikom i agresivnim ulaganjem u lobiranje u SAD-u.

Kompletan izvještaj dostupan je OVDJE.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...