OVAJ ČOVJEK ĆE POSTATI NOVI BRITANSKI PREMIJER: Bio je hrvatski advokat u tužbi protiv Srbije...

U proteklih devet godina Starmer je preživio Brexit koji je okončao niz političkih karijera i postao vođa laburista

  • Evropa

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

Keir Starmer, vrlo je izgledno, novi je britanski premijer, a u medijima se često mogu pročitati pitanja tko je zapravo on i za što se zalaže, piše Jutarnji list.

Nisu u pitanju nekakve tamne mrlje iz njegove biografije jer toga nema. Sir Keir Rodney Starmer, kako piše po društvenim mrežama, britanski je političar i advokat koji je od 2020. godine vođa oporbe i čelnik Laburističke stranke. Prethodno je, od 2008. do 2013., bio glavni tužitelj Engleske i Walesa. Prije desetljeća Hrvatska ga je angažirala u svom pravnom timu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

Naime, u martu 2014. Starmer je bio zadužen da sucima u Haagu prezentira događaje u Vukovaru tijekom opsade i osvajanja grada, a posljednjeg dana usmene rasprave, 1. aprila 2014., uzvraćao je u ime Hrvatske na argumente iz protutužbe Srbije koji su se ticali vojno-redarstvene akcije "Oluja". Izabran je za člana parlamenta (MP) za Holborn i St. Pancras od 2015. do 2024., a ideološki se identificira kao progresivac i centrist.

Sličan je Blairu, ali ne tako uvjerljiv

Dakle, nije ljevičar poput svojeg prethodnika i političkog zaštitnika Jeremyja Corbyna pod kojim su prije četiri godine laburisti doživjeli najgori poraz još od 1935. Nakon toga se Starmer odrekao Corbyna i njegove ljevičarske agende, preuzeo stranku i vratio je prema centru. Po tome možda sliči Tonyju Blairu, ali nema ni približnu količinu blairovske uvjerljivosti i leadershipa.

U nedavno publiciranoj Starmerovoj biografiji autor Tom Baldwin napisao je da, umjesto da se definira kroz radikalnu viziju, Starmer radije govori o dijeljenju niza prepoznatljivih britanskih vrijednosti ukorijenjenih u stvarnom životu. Mnogi njegovi stavovi odražavaju vlastito životno iskustvo - odrastao je u obitelji pripadnika radničke klase u Surreyju, majka mu je bila užasno bolesna, a njegova braća i sestre ostavljeni u nesigurnim financijskim okolnostima kada je otišao na sveučilište.

Ali, ispod se krije dublja trauma. Starmerov hladni, distancirani otac, Rodney, brinuo se o svojoj majci, kojoj je dijagnosticirana rijetka autoimuna bolest kada je Keiru bilo 11 godina. "Jedva je hodala veći dio svog života, imala je amputirane udove", ispričao je Starmer u intervjuu 2019. za Politico.

Nedavno je rekao da je "kao političar postigao manje nego u bilo kojem drugom trenutku u životu". Ali, u proteklih devet godina Keir Starmer preživio je Brexit koji je okončao niz političkih karijera, postao vođa laburista i "sada je vratio svoju stranku s ruba političkog bankrota na rub moći", podsjetio je The Guardian.

‘Stvaranje bogatstva‘

U britanskoj politici doživljavaju ga kao odvjetnika - što znači da je metodičan, profesionalan i dobar u detaljima - a ne kao vizionara (nasuprot Blairu, op. a.). Da je metodičan, potvrđuje podatak da je dvije godine prije nego što se kandidirao za šefa laburista, svaki ponedjeljak održavao tajne pripremne sastanke s prijateljima i suradnicima od povjerenja. No, šest "prvih koraka" koje je najavio, drže analitičari, manje su strategija razvoja Ujedinjenog Kraljevstva, a više skup pomalo nejasnih obećanja o gospodarstvu, energiji, Nacionalnoj zdravstvenoj službi, kriminalu i razvoju.

Nekoć radikalne politike zelenih ulaganja i ustavne reforme razvodnjene su čak i prije ulaska laburista u vladu. Sindikati se boje da će i niz najavljenih prijedloga za jačanje radničkih prava također biti oslabljeni prije nego što ikad budu upisani u zakon. Uostalom, umjesto tradicionalne laburističke politike "oporezuj i troši", Starmer je u središte ekonomske promjene stavio "stvaranje bogatstva", obećavši da će osigurati političku i gospodarsku stabilnost tvrtkama kako bi se pokrenuo gospodarski rast Velike Britanije.

Najvažniji Starmerov vanjskopolitički zadatak jest definirati i provesti ono što naziva "novi posebni odnos" sa SAD-om, a kako prognozira Politico, "iako ostaje nejasno hoće li Joe Biden ili osuđeni kriminalac Donald Trump biti u Bijeloj kući sljedeće godine, čelnik laburista hodat će diplomatski po žici". U tome važnu ulogu ima ministar vanjskih poslova u sjeni David Lammy, izgledni budući šef britanske diplomatije, koji je 2017. godine opisao Trumpa kao "rasističkog KKK i nacističkog simpatizera".

Lammy je u međuvremenu reterirao pa je nedavno rekao da je bivši američki predsjednik "često krivo shvaćen" te kako je "raditi s Trumpom i njegovim timom - posao, a raditi s demokratima je zadovoljstvo". Ali, neće sve u odnosima s Washingtonom ostati isto jer se Starmer i Lammy zalažu za oprezniju politiku prema Kini koju Amerikanci smatraju glavnom opasnošću za svoje nacionalne interese. Primjerice, Lammy je nedavno izjavio kako je "u interesu svih da kineski odnos sa Zapadom opstane i razvija se".

Odnos s Evropskom unijom

Glede odnosa s EU, Keir Starmer je isključio mogućnost ponovnog pridruživanja carinskoj uniji ili jedinstvenom tržištu, ali je rekao da želi poboljšati odnose u trgovini, istraživanju i razvoju, obrani i sigurnosti te obrazovanju. Također će nastojati ponovno otvoriti razgovore o novom veterinarskom sporazumu koji bi mogao eliminirati česte provjere hrane i poljoprivrednih proizvoda koji se izvoze u EU.

No, iz Bruxellesa je uslijedio hladan tuš. EU neće žuriti s ponovnim otvaranjem pregovora o Brexitu s Ujedinjenim Kraljevstvom čak i ako laburisti dođu na vlast sljedeći četvrtak, naznačili su u Guardianu visoki izvori u Bruxellesu. Iz Unije su poručili da će pozdraviti promjenu vlade, ali duboki ožiljci koje su ostavili konzervativci tijekom pregovora o Brexitu zajedno s novim prioritetima uzrokovanim ratom u Ukrajini i usponom krajnje desnice sada su puno važnije teme.

"Nije da ljudi misle dobre stvari o Velikoj Britaniji, nije da misle loše stvari. Oni uopće ne razmišljaju o Velikoj Britaniji", poručio je Keiru Starmeru anonimni visoki izvor blizak predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...