ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ DIREKTNO: "Očekujemo akciju Christiana Schmidta, u suprotnom, Dayton više ne postoji"!

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 kako očekuje akciju od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u rješavanju krize u državi.

  • Politika

  • 21. Sep. 2021  21. Sep. 2021

  • 12

Međutim, ukoliko Schmidt tako ne uradio onda je, po Mehmedoviću, jasna situacija - da više ne postoji Daytonski mirovni sporazum i da je stavljen van snage.

-Jučerašnja sjednica je pokazala da Zastupnički dom može funkcionisati bez ucjena bilo kojeg političkog faktora. Nije dobro ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini. Kriza je nastala nakon odluke bivšeg visokog predstavnika, a od novog očekujemo akciju, da odgovori zadacima koji su mu naloženi Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko to ne uradi Bosna i Hercegovina i njeni građani su prepušteni sami sebi, kazao je Mehmedović

Šta ukoliko dođe do toga?

-Ukoliko nema dejtonskog Ustava potpuno je jasna situacija da više ne postoji Daytonski mirovni sporazum i da je on stavljen van snage. Republika Bosna i Hercegovina je prihvatila Daytonski sporazum pod uslovom da se u potpunosti implementira. Dayton se danas ne implementira, čak imamo da se potpisnice sporazuma prema BiH ponašaju kao prema ratnom plijenu. Očigledno smo prepušteni sami sebi.

Dodik je nedavno u Beogradu kazao da je njegova država Srbija, a ne Bosna i Hercegovina?

-On je tom izjavom ponizio svoje sunarodnjake. Također, potvrdio je da je izvođač radova i eksponent politike Vučića koji sebe od milja zove predsjednikom svih Srba. Projekat “srpski svijet” je na sceni, tj. njegova realizacija. To je vrlo opasno, i da kažem otvoreno – ima fašističke elemente u svojoj suštini. “Srpski svijet” je nastavak Miloševićeve politike “svi Srbi u jednoj državi”. Nama je to poruka da za ostale nema mjesta, kazao je Mehmedović gostujući na N1 televiziji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...