POTRESNA REPORTAŽA BBC-ja IZ PAKLA GAZE: "Nema savjesti, nema humanosti, postoje samo vođe koji promatraju..."

Ahmed, dok govori, naizmjence plače i priča o onome što mu je oduzeto

  • Svijet

  • Prije 3h  

  • 0

Dopisnik BBC-ja s Bliskog istoka donosi vrlo potresan tekst o žrtvama iz Gaze. BBC piše kako im nije omogućen neovisan pristup Gazi te da je ovo priča s terena njihovog lokalnog novinara.

"Nema savjesti. Nema humanosti. Postoje samo vođe koji promatraju i ne djeluju." 

To je ono u što vjeruje Ahmed al-Dalou, dok mu se slike njegove porodice u plamenu stalno vraćaju u mislima. Kaže da mu je život uništen. Umro je, kaže, u paklu al-Aqsa kompleksa sa svojim sinovima i suprugom u ranim jutarnjim satima ponedjeljka, 14. oktobra, piše BBC.

Ispred njega na tlu leži plahta, omotana oko tijela njegovog najmlađeg sina Abdulrahmana, koji je imao samo 12 godina.

Dječak se borio četiri dana za život nakon požara, koji je izbio uslijed izraelskog udara. Dan prije nego što je umro, Ahmed ga je posjetio u bolnici i uspio mu reći: "Ne brini se oče... Dobro sam. Ne boj se."

Ahmed, dok govori, naizmjence plače i priča o onome što mu je oduzeto:

"Tri puta sam ga pokušao izvući iz vatre, ali njegovo je tijelo stalno padalo nazad u nju."

Njegov stariji brat Sha'aban imao je 19 godina, a majka Alaa 37 godina, oboje su umrli te noći u istom požaru.

Sha'aban je postao simbol strašne patnje Gaze. Slike njega kako u agoniji gori do smrti u porodičnom šatoru dijeljene su diljem svijeta na društvenim mrežama.

Ahmedovo lice i ruke prekrivene su opekotinama. Njegov glas je visok i ispunjen bolnim uzdasima. Govoreći o anonimnom pilotu koji je ispalio projektil i vođama koji su mu dali zapovijed, Ahmed je rekao: "Slomili su mi srce i duh... Volio bih da me vatra progutala."

Udar se dogodio oko 1:15 po lokalnom vremenu prošlog ponedjeljka (23:15 po britanskom vremenu u nedjelju).

Izraelska vojska tvrdila je da je ciljala Hamasov zapovjedni i kontrolni centar u kompleksu bolnice al-Aqsa u Deir al-Balahu, u središnjem dijelu Gaze.

Četiri osobe su odmah poginule, a deseci su ranjeni, uključujući mnoge s teškim opekotinama. Izraelske obrambene snage navele su da istražuju šta se dogodilo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...