DIO HISTORIJE ZAUVIJEK ODLAZI: Ruši se čuveni beogradski hotel "Jugoslavija", u njemu su odsjedali kraljevi, državnici i svjetske zvijezde...

Na listi gostiju bili su britanska kraljica Elizabeta Druga, predsjednici SAD-a Richard Nixon i James Carter, astronauti uključujući i prvog čovjeka na Mjesecu Neila Armstronga, kao i belgijski i nizozemski članovi kraljevske obitelji

  • Regija

  • Prije 3h  

  • 0

Čuveni beogradski hotel Jugoslavija, nekada simbol napretka u bivšoj istoimenoj socijalističkoj državi koja se raspala 1990-ih i omiljeno mjesto okupljanja lokalnog stanovništva, ali i svjetskih lidera, sada je pust i čeka rušenje, piše agencija Associated Press.

Nekada znamenitost puna života, vodeći primer modernističke arhitekture kada je izgrađena 1960-ih, propala je, a budućnost zgrade je neizvjesna uslijed rasprava o njezinom povijesnom značaju.

Bijela fasada, nekada uglađena i ugodna, sada je oronula i išarana grafitima.

Unutra, nekada raskošni crveni tepisi zatrpani su krhotinama, dok razbacani komadi polomljenog namještaja nagovještavaju raskoš koji je nekada ispunjavao sobe i predvorja – izblijedjele fotelje, poderani madraci, zavjese koje vise i polomljeni prozori su sve što je ostalo od luksuza koji je nekada bio.

Predsjednički apartman obložen drvetom u kome bi boravile najviše zvanice sada je dom golubovima koji ulijeću kroz razbijeno staklo, opisuje novinar AP današnji izgled hotela, a prenosi Beta.

Iako se u Beogradu sve užurbanije gradi i najčešće višekatnice, gotovo izvjesna sudbina hotela izazvala je kontroverze, pri čemu jedni smatraju da je relikt vrijedan očuvanja, a drugi vide priliku za novu gradnju iz njegovih ruševina.

Na svom vrhuncu, nakon što je primio prve goste 1969. godine, bio je to hotel s pet zvjezdica s jednim od najvećih lustera na svetu od 40.000 Swarovski kristala i 5.000 sijalica.

"Na listi gostiju bili su britanska kraljica Elizabeta Druga, predsjednici SAD-a Richard Nixon i James Carter, astronauti uključujući i prvog čovjeka na Mjesecu Neila Armstronga, kao i belgijski i nizozemski članovi kraljevske obitelji", piše AP.

Hotel, s pogledom na rijeku Dunav u naselju Novi Beograd, oštećen je u NATO bombardiranju 1999. godine.

U potpunosti su renovirani samo dijelovi hotela, koji je primao goste sve do prije nekoliko mjeseci, kada su privatni investitori najavili planove za rušenje objekta i izgradnju novog na njegovom mjestu.

Prema idejama novih vlasnika, bit će izgrađene dvije kule visoke 150 metara u kojima će se nalaziti luksuzni hotel, poslovni prostor i stanovi.

Arhitekt i turistički vodič Matija Zlatanović, koji često vodi turiste u hotel, rekao je da su planovi za novi hotel "prilično kontroverzni", posebno zato što "postoje opravdane zabrinutosti oko veličine zgrada koje će biti podignute".

AP piše da nisu sretni ni okolni stanovnici koji će ostati živjeti u sjeni nebodera te da zbog toga prosvjeduju rekavši da će tijelima zaustaviti rušenje hotela ako bude bilo potrebno.

Jedna od njih, Svetlana Gojun, rekla je da hotel Jugoslavija "predstavlja ogroman dio povijesti".

"Pola svijeta je došlo u ovaj hotel, od glumaca, muzičara, političara, pisaca. Svi su vezani za ovaj hotel. Cijeli svijet zna za taj hotel. A sada ćemo dozvoliti da tako nešto nestane?", upitala je ona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...