FRUSTRIRANI MILANOVIĆ SE OBRUŠIO NA IZETBEGOVIĆA I SCHMIDTA: "Modus operandi je isti kao Miloševića krajem 80-ih. Hrvati pregovaraju s Bošnjacima u Neumu, a frajer kaže..." (VIDEO)

"Pa bit će izbori ovako i onako, kaže prije dva dana visoki predstavnik EU ili međunarodne zajednice, kojega nije potvrdilo Vijeće sigurnosti. Tu je Dodik u pravu! Dakle, Hrvati pregovaraju s Bošnjacima u Neumu, a frajer kaže, e biće izbori ionako... Koji je onda motiv Bakiru da pregovara u dobroj vjeri?", rekao je danas Zoran Milanović.

  • Regija

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 13

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovno se dotakao stanja u Bosni i Hercegovini te neuspjelih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neumu. 

“Sramota Hrvatske u Banožiću, onda ovaj nesretnik Grlić Radman, sramota je ono što se dogodilo neki dan u Neumu. Sve ovo što sam posljednjih mjeseci govorio u vezi prava Hrvata u BiH, i ovo što je Čović rekao prije dva dana se kuha već mjesecima. Bošnjačke stranke se ohrabruju da idu đonom na Hrvate. Pa bit će izbori – ili ovako ili onako, kaže prije dva dana visoki predstavnik međunarodne zajednice koji nije potvrđen u Vijeću sigurnosti", rekao je Milanović ističući time slaganje sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. 

Posebno je Milanović problematizirao ulogu “visokog predstavnika” Christiana Schmidta. 

"Pa bit će izbori ovako i onako, kaže prije dva dana visoki predstavnik EU ili međunarodne zajednice, kojega nije potvrdilo Vijeće sigurnosti. Tu je Dodik u pravu! Dakle, Hrvati pregovaraju s Bošnjacima u Neumu, a frajer kaže, e biće izbori ionako... Koji je onda motiv Bakiru da pregovara u dobroj vjeri?

Dakle, ponašaju se, srećom, naglašavam po pet puta ako treba, bez oružja, dakle tu nema vatre... Ali modus operandi je isti kao Slobodana Miloševića 1990., krajem 80-ih. Dakle, ideš na unitarizaciju jedne državnopravne tvorevine koja mora biti federalna. BiH bez Hrvata ne postoji, bez Srba kojih ima više nego Hrvata još i manje, i na kraju tjeraš Hrvate ne u zagrljaj, ali u partnerstvo s Dodikom", kazao je dalje, optuživši međunarodnu zajednicu još jednom da "ohrabruje sarajevsku čaršiju".

Predsjednik RH dodaje da Izetbegović i Džaferović te drugi bošnjački zvaničnici igraju jednu providnu igru u kojoj kupuju vrijeme. 

“Sve ove rezolucije i dokumenti i zaključci Vijeća ministara na koje sam reagirao, reagirao sam da se naprosto pošalje jasna poruka da se ponašanje sarajevske čaršije ne ohrabruje. Međutim ne, ‘ajde da su tamo neki iz sjeverne Europe koji ‘ dragog Boga’ ne razumiju, ali hrvatska vlast, ovi ovdje; oni su saboteri. Oni ne žele poduzeti ono što im je u moći i zbog toga se neće pomaknuti divizije, neće opaliti ni svadbena puška, ni džeferdar Vuka Mandušića”, rekao je Milanović. 

Predsjednik Hrvatske je rekao da se zbog toga politički predstavnici Hrvata u BiH, a to nije samo HDZ, u situaciji da ih se tretira kao idiote. Kazao je da nema koristi od medijatora iz američke i administracije europske unije uz opasku da ne može reći da imaju loše namjere. 

“Hrvati vole milostinju i nadrealno je da ja na tome govorim na ovom mjestu, 50 metara od stranke kojoj je suđeno za kriminal i ništa iz toga nisu naučili”, kaže. 

“Hrvatska vlast – oni su saboteri. Neće poduzeti ono što im je u moći”, rekao je Milanović zaključujući da će hrvatske predstavnike opet izabrati Bošnjaci. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...