DOK RASTE NAPETOST NA ISTOKU EVROPE: Švedska obećala 5,4 miliona dolara podrške Ukrajini, oglasila se premijerka...

Rusija je nedavno grupisala desetine hiljada vojnika na svojoj granici s Ukrajinom što je izazvalo zabrinutost da Kremlj planira još jednu vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog susjeda.

  • Svijet

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 0

Švedska je objavila da će Ukrajini dati 50 miliona švedskih kruna, odnosno 5,4 miliona dolara u pokušaju da podrži “otpornost” zemlje usred tenzija s Rusijom, javlja Anadolija.

U objavi na Twitteru ministrica vanjskih poslova Ann Linde navela je da će novac ići u Partnerski fond za otpornu Ukrajinu, koje su pokrenuli Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada i Švicarska.

“Naša solidarnost i podrška ostaju nepokolebljivi”, istakla je ona.

Objava je uslijedila nakon telefonskog razgovora Linde s ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom.

Kuleba je na Twitteru objavio da su ove zemlje oduvijek bile “pouzdani prijatelji i partneri”.

Rusija negira da priprema invaziju

“Duboko sam zahvalan na odluci Švedske da doprinese s više od pet miliona dolara Partnerskom fondu za otpornu Ukrajinu. Ovo je vrijedan doprinos stabilnosti Ukrajine u odnosu na destabilizirajuće ruske akcije”, rekao je Kuleba.

Ukrajina i Rusija su u sukobu otkako su izbila neprijateljstva u Donbasu 2014. nakon što je Rusija protivzakonito pripojila poluotok Krim.

Rusija je nedavno grupisala desetine hiljada vojnika na svojoj granici s Ukrajinom što je izazvalo zabrinutost da Kremlj planira još jednu vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog susjeda.

Rusija negira da priprema invaziju i tvrdi da su u pitanju redovne vježbe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...