"UPRAVO SAM OBAVIJESTILA...": Još jedna država želi napustiti Evropsku uniju; Ministrica Faber je članica najjače, ekstremno desne...

(...) ultranacionalističke i ksenofobne Partije za slobodu (PVV), čiji je lider populista Gert Wilders.

  • Evropa

  • Prije 6h  Prije 6h

  • 0

Holandska desničarska vlada je još jučer od Evropske komisije zvanično zatražila da izađe iz zajedničke regulative EU o pravu azila kao što je ranije i najavljivala.

"Upravo sam obavijestila Evropsku komisiju da želimo opt-aut za Holandiju iz migracione politike Evrope", napisala je na platformi X ministrica unutrašnjih poslova Marolein Faber, prenijele su agencije.

Ona je dodala da je krajnje vrijeme da "Holandija ponovo bude nadležna za svoju politiku azila".

Vladu premijera Dicka Schofa, koja je formirana u julu nakon dugih pregovora, čine četiri partije desnice, a ministrica Faber je članica najjače, ekstremno desne, ultranacionalističke i ksenofobne Partije za slobodu (PVV), čiji je lider populista Gert Wilders.

Cilj Holandije je, prema riječima Faber, da "drastično smanji" broj tražilaca azila koji ulaze u zemlju. Ona je rekla da je to potrebno kako bi vlada mogla da ispuni svoje obaveze u oblasti stambene politike, zdravstva i obrazovanja.

Namjeru da izađe iz evropskih pravila o azilu vlada je potvrdila prošle nedelje, priznajući istovremeno da su male šanse da u tome uspije, jer bi zahtijevalo konsenzus kako bi se izmijenila vrlo delikatna regulativa o kojoj su se u EU dugo lomila koplja.

Novi pakt o migracijama EU usvojen je u decembru prošle godine glasovima svih zemalja članica.

Portparol EU Erik Mamer je prošle sedmice, kada je objavljivan program Vlade Holandije, rekao "da je generalno načelo da ne može tek tako da se izađe iz usvojenih zakonskih okvira EU".

Svojim zahtjevom, holandska vlada krši i načelo da u EU vlade poštuju odluke svojih prethodnica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...