TUŽNA VIJEST IZ MOSTARA: Preminuo poznati arhitekta dr. Amir Pašić

Bio je član ICOMOS AdHoc radne grupe (30 akademika iz 22 države) vezane za osnivanje ICOMOS-ovog univerzitetskog foruma, Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine do 2016. godine, a radio je i kao vodeći konsultant za Aga Khan Trust for Culture...

  • Društvo

  • 28. Apr. 2022  28. Apr. 2022

  • 0

U Mostaru je sinoć umro prof. dr. Amir Pašić, poznati mostarski arhitekta koji je bio član Komisije za izradu prostornog plana Starog grada u Mostaru, angažiran za tursku organizacija IRSICA.

Osim na Univerzitetu u Sarajevu predavao je na univerzitetima širom svijeta.

Bio je član  ICOMOS AdHoc radne grupe (30 akademika iz 22 države) vezane za osnivanje ICOMOS-ovog univerzitetskog foruma, Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine do 2016. godine, a radio je i kao vodeći konsultant za Aga Khan Trust for Culture...

Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu 1986. godine za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru.

Prof. Pašić je bio predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a zadnjih mjeseci je bio angažiran na brojnim projektima kao dopredsjedavajući Vijeća Prostornog plana Grada Mostara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...