BOSANSKI PODUZETNIK ZADIVIO REGIJU: Pogledajte impresivan park inspiriran slikom Van Gogha, životni projekt Halima Zukića (FOTO, VIDEO)

Bosanskohercegovačkog poduzetnika ismijavali su kada je govorio o svojoj ideji, no danas više nije tako. Dapače, u mnogima ovaj projekt budi ponos i nadu kako će se Bosna i Hercegovina debljim slovima upisati na kulturnu mapu Evrope.

  • Društvo

  • Prije 21h  

  • 0

Poznati bosanski poduzetnik iz Visokog, Halim Zukić, pretvorio je svoje zemljište od 70 hektara u jedinstveni arboretum, park dizajniran prema slici Vincenta Van Gogha – Zvjezdana noć. Projekt je razvijao šest godina, o njemu je snimljen i film, a park će uskoro biti otvoren za javnost

Sudeći prema fotografijama i video zapisima arboretum koji se proteže na čak 70 hektara već je izrađen do mjere da se može reći da je ideja Halima Zukića o “slikanju” Van Gogha u Visokom uspješno realizirana. Režiser Tarik Hodžić snimio je o njegovom pothvatu i film pod nazivom “The Starry Night u Bosni” koji je premijerno emitiran u martu ove godine, piše hrvtatski Forbes.

Hodžić pojašnjava kako već dvadesetak godina poznaje Zukića te kako ga je on jednom zgodom, krajem ljeta 2018. godine pozvao na svoje imanje u Lužnici kod Visokog i predstavio ideju na kojoj je počeo raditi.

"Došli smo do jednog brežuljka i počeo mi je objašnjavati kako je, gledajući pejzaž s te lokacije, shvatio da ga podsjeća na Van Goghovu sliku Zvjezdana noć i da je odlučio napraviti tematski park inspiriran tim umjetničkim djelom”, prisjeća se režiser koji je odmah razvoj tog projekta poželio i dokumentirati.

“Slijedio sam i snimao čovjeka koji se strasno borio za svoj san i viziju”, ispričao je Hodžić, inače poznat i kao veliki ljubitelj konja.

Zukić je u nekoliko navrata medijima kazao kako su ga krivudavi tragovi traktora podsjetili na poznato remek-djelo. Šest godina je radio na tome da ga prenese i na svoje zemljište: Oko jezera je radio staze, sadio ruže, lavandu i drugo bilje u šest nijansi plave i ljubičaste ne bi li dočarao kolorit sa slike.

Uz arboretum, sadi i začinsko bilje, ističe kako devedeset posto biljaka u parku spada u paletu aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja, a njegov park nastanile su i razne životinje.

Osim konja, u kompleksu su i srne, jeleni, patke, guske, labudovi i mnoge druge ptice.

“Ovo je relativno blizu civilizacije, 12 kilometara od autoputa, ali priroda je netaknuta i prioritet imaju oni koji su ovdje bili prije nas, priroda i životinje. Mi smo uljezi, koliko god bili pažljivi, remetimo njihov svijet, tako da nastojimo što manje skrnaviti prirodu”, izjavio je Zukić, inače vlasnik hotela Neretva u Mostaru i firme Interšped Sarajevo koja se bavi transportom, logistikom i skladištima.

Lani je kompanija Interšped Sarajevo najavila da će do 2026. godine otvoriti dva hotela, jedan u Mostaru – Neretva Mostar Tapestry Collection by Hilton i jedan u Sarajevu – Hampton by Hilton Sarajevo City Centre.

Zukić ima nekoliko kompanija u BiH. Prije no što je kupio dionice Interšpeda i postao njegov jedini vlasnik prodao je Grawe osiguranju svoju osiguravajuću kuću – VGT osiguranje Visoko.

U budućnosti će park, koji je još u nastajanju i čini se kako će još neko vrijeme biti u tom procesu, nuditi različite sadržaje kao što su dječja igrališta, adrenalinski park, ljetna pozornica s više od 700 sjedećih mjesta, zona za piknik, ugostiteljska ponuda, art zona i muzej o povijesti i kulturi tog kraja te autokamp, glamping i hotel.

“Baš kao što je veliki Antonio Gaudi gradio La Sagradu Familiju, tako smo mi razvijali naš park, ne znajući njegov konačni izgled, ponekad ni sljedeći potez”, kazao je Zukić za Al Jazeeru.

Bosanskohercegovačkog poduzetnika ismijavali su kada je govorio o svojoj ideji, no danas više nije tako. Dapače, u mnogima ovaj projekt budi ponos i nadu kako će se Bosna i Hercegovina debljim slovima upisati na kulturnu mapu Evrope.

Zukić je kazao kako je ovaj projekt ostavio veliki trag u njegovom životu, promijenio ga te kako će, jednom kada bude gotov, taj park kao i Van Goghovo djelo govoriti sam za sebe.

Zvjezdanu noć Van Gogh je naslikao u sanatoriju gdje je boravio 1889. inspiriran pogledom kroz prozor svoje sobe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...