JOSEP BORRELL O NOVOM PAKETU SANKCIJA EVROPSKE UNIJE: "Nema ograničenja na ruski izvoz đubriva i prehrambenih proizvoda"

On se nada da će Rusija, Ukrajina i Turska na razgovorima u Istanbulu postići dogovor o izvozu žita iz Ukrajine morskim putem.

  • Svijet

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

  • 0

Sankcije EU ne sadrže i neće sadržavati nikakva direktna ograničenja na ruski izvoz đubriva i prehrambenih proizvoda i bilo kakve zabrane njihovog plaćanja, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Borrell je poslije sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekao da novi paket antiruskih sankcija ne sadrži “ništa novo” i da se može smatrati poboljšanom verzijom paketa koji je sada na snazi.

On je rekao da su od početka uvođenja sankcija “hrana i đubrivo bili potpuno van paketa”, prenio je TASS.

Borrell je naglasio da su, prema EU, svi globalni problemi sa hranom uzrokovani samo blokiranjem izvoza žitarica zbog sukoba u Ukrajini.

On se nada da će Rusija, Ukrajina i Turska na razgovorima u Istanbulu postići dogovor o izvozu žita iz Ukrajine morskim putem.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da je prehrambena kriza u svijetu nastala mnogo prije početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i da je posebno izazvana pandemijom virusa korona i pogrešnim procjenama zapadnih zemalja.

On je ocijenio da je trenutna situacija pogoršala krizu sa hranom i da su sankcije Zapada postale jedan od ključnih razloga za prekid snabdijevanja hranom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...