ANALITIČAR GORAN BANDOV O GOVORIMA PUTINA I BIDENA: "Rusiji bi napad na još jednu državu sigurno bio interesantan"

Vezano uz Bidenov govor u Varšavi, Bandov je kazao da su to poruke upućene s jedne strane Rusiji i Putinu, s druge strane Ukrajini, ali i Poljacima te predstavnicima drugih baltičkih država koji također imaju svoje strahove.

  • Evropa

  • 21. Feb. 2023  03. Feb. 2024

  • 0

Politički analitičar i rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održiv razvoj Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov za N1 komentirao je današnje govore ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

“Svatko će ovaj, kao i mnoge druge govore, imati mogućnost procijeniti na način kako ga on subjektivno doživljava. Nisam siguran da postoji neki objektivan parametar”, napomenuo je Bandov, osvrćući se na govor Vladimira Putina pa dodao:

“Ovo je sigurno jedna interpretacija situacije s ruske strane, koju zapadne zemlje potpuno drugačije promatraju. Krenimo od premise da je za rat odgovorna Ukrajina, mislim da malo tko na Zapadu može potpisati da je to tako. Mi smo svjedoci da je samo nekoliko dana prije same invazije bio također veliki govor Putina u kojem je po cijelom nizu točaka bilo jasno da on osporava uopće egzistenciju same Ukrajine. Danas, godinu dana nakon tog govora, možemo vidjeti da je situacija kako ju on promatra ostala ista.”

Vezano uz Bidenov govor u Varšavi, Bandov je kazao da su to poruke upućene s jedne strane Rusiji i Putinu, s druge strane Ukrajini, ali i Poljacima te predstavnicima drugih baltičkih država koji također imaju svoje strahove.

Na pitanje je li Moldavija sljedeća zemlja, odnosno ima li Rusija snage za nove ratove, Bandov je rekao da bi to sigurno bilo u interesu Rusije, ali da se nada da se to neće dogoditi.

“Nažalost, o Moldaviji se govori od prvog dana. Moldavija je jedna od krhkijih država Europe. Otvaranje novih frontova je uvijek interesantno kada želite maknuti pogled, u ovom slučaju, recimo, s Ukrajine. Zbog toga bi im to sigurno bilo interesantno”, rekao je Bandov ističući da bi to za Rusiju značilo nova žarišta na koja moraju preusmjeriti snage, ali i za nas da ne bi mogli više financirati samo naoružanje Ukrajine, nego i drugih područja.

“Znamo da se tu vrlo jednostavno mogu dogoditi eskalacije. Bi li to bio interes Rusije? Bi. Ali želimo vjerovati da do toga neće doći iako u ovom trenutku sve što vidimo vodi prema tome da bi moglo izmaknuti kontroli”, zaključio je Bandov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...