USKORO STIŽE NAREDBA IZRAELSKIM VOJNICIMA ZA ULAZAK U GAZU: Zemlje pozivaju svoje državljane da napuste Liban

"Ovaj rat nam je nametnut, sa okrutnim neprijateljem koji nam je naneo veliku štetu. Ali zaustavili smo ih, žestoko ih udaramo", poručio je Finkelman.

  • Svijet

  • 19. Okt. 2023  

  • 0

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je danas da će uskoro stići naredba za ulazak u Pojas Gaze koji je pod kontrolom Hamasa.

"Sada vidite Gazu izdaleka, uskoro ćete je vidjeti iznutra", rekao je Gallant izraelskim vojnicima na granici sa Pojasom Gaze, prenosi Times of Israel.

"Naredba će doći, uskoro", dodao je Gallant.

Načelnik Južne komande izraelske vojske Jaron Finkelman rekao je da će kopnena ofanziva u Pojasu Gaze biti "duga i intenzivna".

"Ovaj rat nam je nametnut, sa okrutnim neprijateljem koji nam je naneo veliku štetu. Ali zaustavili smo ih, žestoko ih udaramo", poručio je Finkelman.

Dodao je da će se borbe sada premjestiti na teritoriju Pojasa Gaze.

"Pobijedit ćemo ih na njihovoj teritoriji, ali potrajat će i bit će teško i intenzivno", poručio je on.

Izrael povukao svoje diplomate iz Turske

Izrael je povukao sve svoje diplomatsko osoblje iz Turske zbog zabrinutosti za njihovu sigurnost.

Pozivajući se na neimenovane turske diplomatske izvore, Timesof Israel prenosi da su izraelske diplomate, uključujući ambasadorku Irit lilijan već napustile Tursku, ali da njihovo povlačenje ''nikako nije političko pitanje'', već suštinski sigurnosno.

Izraelski vojnici ubili devet Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili su danas devet Palestinaca na Zapadnoj obali, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Njihovom smrću broj poginulih na toj okupiranoj teritoriji od početka rata između Izraela i Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, povećao se na 77, prenijele su agencije.

Njemačka pozvala svoje državljane da napuste Liban

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas njemačke državljane da napuste Liban.

Njemačkim državljanima preporučeno je da napuste i Zapadnu obalu, navelo je ministarstvo na društvenoj mreži X (bivši Twitter), prenosi ''Spiegel''.

Prethodno su SAD, Velika Britanija, Danska, Švedska i Norveška upozorile svoje državljane da napuste Liban ili da ne putuju u tu zemlju do daljnjeg.

Jordan i Egipat osudili "kolektivno kažnjavanje" građana Gaze

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi i jordanski kralj Abdullah osudili su, kako su nazvali, "kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Gazi".

U saopćenju Jordana također se upozorava da borbe prijete da dovedu čitav region u katastrofu.

Sisi i kralj Adbullah trebali su ove nedjelje da održe razgovore sa američkim predsednikom Josephom Bidenom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Jordanu, ali je Jordan otkazao sastanak nakon smrtonosne eksplozije u bolnici Al-Ahli Arab u Gazi.

Djeca piju vodu iz bunara, sve veći strah u Gazi

Predstavnik UNICEF-a opisao je humanitarnu krizu u Gazi kao "užasnu" i "katastrofalnu".

Porodice su pile vodu i iz nehigijenskih bunara, što ih dovodi u opasnost od "bolesti, dehidracije i na kraju smrti djece", rekao je službenik za Bliski istok i Afriku Salim Oveis.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...