JASNA PORUKA ŠEFA UN-a: "Napadi Hamasa ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje Palestinaca"

"Da budem jasan, nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava", dodao je Guterres.

  • Svijet

  • 24. Okt. 2023  24. Okt. 2023

  • 1

Obraćajući se Vijeću sigurnosti u utorak, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je da Hamasovi napadi u Izraelu ne mogu "opravdati kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

Upozorio je da je situacija na Bliskom istoku iz sata u sat sve teža i da postoji opasnost da se sukob u Gazi proširi na čitav region.

"Ali pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. I ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda", rekao je Guterres.

Rekao je da je "duboko zabrinut zbog jasnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo u Gazi", prenosi Anadolija.

"Da budem jasan, nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava", dodao je Guterres.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Najmanje 5.791 Palestinac je ubijen u izraelskim napadima na Gazu, dok je više od 1.400 ljudi ubijeno u Izraelu od 7. oktobra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...