NOVI REZULTATI NACIONALNOG ISPITIVANJA: Utrka između Kamale Harris i Donalda Trumpa...

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris i bivši predsjednik Donald Trump i dalje su izjednačeni, sedam sedmica uoči predsjedničkih izbora petog novembra, po novim ispitivanjima javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni danas, a koji ukazuju i na tijesnu utrku u ključnoj državi Pennsylvaniji.

  • Svijet

  • Prije 5h  Prije 5h

  • 0

U nacionalnom ispitivanju, Harris i Trump izjednačeni su s 47 posto podrške birača. Ispitivanje je provedeno na 2437 ispitanika od 11. do 16. septembra za The New York Times, The Philadelphia Inquirer i Siena College. Margina pogreške je tri postotna boda, prenosi HINA.

U Pennsylvaniji, jednoj od sedam ključnih država koje mogu glasati za jednu ili drugu stranu, Harris je zadržala prednost od četiri postotna boda i vodi s 50 prema 46 posto, s marginom pogreške od 3.8 postotnih bodova, po Timesovom ispitivanju.

Odvojeno ispitivanje za The Washington Post ukazalo je na tijesnu utrku u toj državi, koja bi uz Arizonu, Georgiju, Michigan, Nevadu, Sjevernu Karolinu i Wisconsin mogla odrediti rezultat zbora. Ispitanici u Pennsylvaniji, njih 1003, izjasnili su se 48 posto za Harris, a 47 posto za Trumpa, uz marginu pogreške od 3,6 bodova.

Većina ispitanika rekla je za The Post da su "izuzetno motivisani" glasati i da im je očuvanje američke demokratije "izuzetno važno". No podijeljeni su u pogledu kandidata koji bi najbolje zaštitio nacionalne slobode pa ih se 48 posto izjasnilo za Harris, a 45 posto za Trumpa.

Ispitivanje za The NYT/Inquirer/Sienu također je pokazalo da je američka demokratija važno pitanje za birače, uz ekonomiju, pobačaj i imigraciju. Podrška za dvoje kandidata otprilike je podjednaka.

Ispitivanje Ipsosa za Reuters prošle sedmice pokazala je da Harris vodi s pet postotnih bodova, odnosno da je podržava 47 posto ispitanika, a Trumpa 42 posto.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...