KO ISKLJUČI INTERNET, SPASIO SE: Rusija planira pozivnice o regrutiranju vojnika slati digitalno

Prema odredbama toga zakona, pozivnice se više neće trebati uručivati lično, a regruti prijavljeni online više neće moći napustiti Rusiju prije nego što se jave za službu.

  • Svijet

  • 21. Dec. 2023  

  • 0

Ruski vojni obveznici će od jeseni sljedeće godine digitalno primati obavijesti o regrutiranju, prema dokumentu objavljenom na stranicama Kremlja.

Regruti se više neće morati pojavljivati lično u uredima za regrutiranje u svojim okruzima, u skladu sa zakonima koji su trenutno na snazi. Dodatno, vojska će otvoriti mjesto zamjenika ministra za pitanja digitalizacije.

Registar vojnih obveznika

U aprilu, predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji pojednostavljuje poziv u vojnu službu. Prema odredbama toga zakona, pozivnice se više neće trebati uručivati lično, a regruti prijavljeni online više neće moći napustiti Rusiju prije nego što se jave za službu.

Putin rekao da se 300.000 vojnika pozvanih prošle jeseni izvrsno bori

Također će se napraviti registar vojnih obveznika. Međutim, mediji su izvještavali da je bilo problema s uvođenjem registra. Novi zakon izazvao je zabrinutost da će doći do novog vala mobilizacije kako bi se zadovoljio zahtjev za vojnicima na frontovima u Ukrajini.

Tokom maratonske konferencije za medije prošle sedmice, Putin je rekao da nova mobilizacija nije potrebna i da se 300.000 vojnika pozvanih prošle jeseni "izvrsno bori".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...