IZNENADNA ODLUKA: SAD povlači jedan od svojih nosača zrakoplova iz istočnog Sredozemlja...

Potvrdila dva američka dužnosnika.

  • Svijet

  • 01. Jan. 2024  

  • 0

SAD povlači jedan od svojih nosača zrakoplova iz istočnog Sredozemlja. Udarna grupa nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford napustit će istočno Sredozemno more, gdje je poslana neposredno nakon početka rata Izraela i Hamasa u oktobru, u "narednim danima", izjavila su dva američka dužnosnika za ABC News.

U isto vrijeme, Britanska vojska priprema se pokrenuti val zračnih napada protiv Huta koje podržava Iran i stvaraju haos u Crvenom moru, izvještava The Times. Prema planovima, Ujedinjeno Kraljevstvo bi se pridružilo SAD-u i možda još nekoj europskoj zemlji u ispaljivanju salve projektila na unaprijed planirane ciljeve, bilo u moru ili u samom Jemenu, gdje su militanti bazirani. U nadolazećim satima očekuje se da će Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objaviti izjavu bez presedana koja će upozoriti Hutije da "prestanu napadati komercijalna plovila" ili se "suoče s vojnom moći Zapada".

alt

Inače, najmanje 10 Huta ubijeno je jučer, a dvoje ranjeno kada su američke snage napale njihove brodove u južnom Crvenom moru, javlja AFP. Američka vojska ranije je saopćila da je uništila nekoliko malih čamaca kojima su upravljali Huti koje podržava Iran nakon što su pobunjenici napali i pokušali se ukrcati na kontejnerski brod. Jedan izvor u luci pod kontrolom pobunjenika kaže da su ranjeni spašeni nakon napada. Drugi izvor, koji također želi ostati anoniman, kaže da ima još četvero preživjelih.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...