AVIONU, SLOMIĆU TI KRILA: Konaković objasnio zašto je bolje letjeti ekonomskom, umjesto biznis klasom

Delegacije naše zemlje koje na kraća putovanja lete biznis klasom bacaju hiljade maraka - navodi Konaković

  • Mini market

  • 18. Feb. 2024  

  • 6

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković zahvaljujući svojoj (ministarskoj) funkciji često ide na službena putovanja širom svijeta, a u privatnom aranžmanu, prema vlastitom priznanju, također često odleti do Dubaija.

Konaković je danas u opširnom postu na Facebooku objavio zašto državni zvaničnici trebaju putovati ekonomskom, umjesto biznis klasom. Nije riječ samo o znatnim uštedama, naglašava ministar Konaković, već je tu i pitanje principa, to jest čuvanja ličnog i institucionalnog integriteta.

Konakovićevu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Na slici ispod je maleni zastor koji odvaja biznis od ekonomske klase u manjim avionima na kraćim letovima.

Iza paravana lažni osjećaj moći jer aviokompanije služe nekoliko besplatnih pića, topli obrok, a zastorom se odvajaju od ostalih putnika.

Taj ugodjaj košta nekoliko puta više od karte u ekonomskoj klasi.

Na prekookeanskim letovima biznis klasa ima odredjenu prednost jer je mnogo komotnije, može se odspavati i pripremiti za sastanke i obaveze, al’ na letovima od samo nekoliko sati ova usluga zaista nema smisla.

Ovaj zastor se pomjera u zavisnosti od broja putnika na letu i može se desiti da sa sjedištem 4b nekad budete u biznis, a nekad u ekonomskoj klasi.

Dakle ništa komotnije i ništa šire.

Delegacije naše zemlje koje na kraća putovanja lete biznis klasom bacaju hiljade maraka, a ako putuju češće troškovi su zaista veliki.

Ako više delegacija leti više puta, e to je već ozbiljan problem…

VIP saloni na aerodromima se uglavnom plaćaju (aerodrom u Istanbulu jedan je od rijetkih koji ne naplaćuje tu uslugu visokom zvanicama).

Kad platite VIP salon, procedura prolaska graničnih kontrola je lakša, dodje vozilo po vas, ne idete u autobus sa ostalim putnicima, sjednete u VIP i osoblje vam čekira karte, ovjeri pasoše i donese torbe.

Taj dio je posebno i nerealno skup.

Plaća se po osobi.

I opet, ako više delgacija putuje više puta …

Hiljade, desetine pa i stotine hiljada maraka naši zvaničnici plate da bi izbjegli hodanje od nekoliko stotina metara i poneku kontrolu, izvlačenje kaiša, a ponekad i skidanje cipela.

I u tim VIP salonima ima hrane, sokova, kafe, kolača.

Cjenovno sigurno najskupljih na svijetu jer za nekoliko sati čekanja ne može se pojesti onoliko koliko zadovoljstvo boravka u VIP salonu košta.

Oni koji kažu da se letom u biznis klasi i boravkom u VIP salonu čuva dignitet funkcije govore to jer nisu probali drugačije.

Ne znaju kakav respekt pokažu ljudi kad vide zvaničnika koji vodi računa o državnom novcu i ne rasipa ga.

To je čuvanje digniteta, ličnog i institucionalnog - navodi Konaković.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...