OGLASIO SE VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHMIDT: „Bosna i Hercegovina sada igra u višoj ligi, sa velikim…“

Prva reakcija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 22. Mar. 2024  

  • 3

-Važna vijest dolazi iz Europske unije da BiH može zvanično započeti pristupne pregovore. Ovo je veliki korak - trenutak da se ozbiljno prione provođenju reformi. Dalje su potrebni konkretni koraci. Bosna i Hercegovina sada igra u višoj ligi, sa velikim očekivanjima i još većim prilikama, rekao je Vvisoki predstavnik Christian Schmidt.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za medije nakon prvog dana summita u Bruxellesu pozdravila je povijesnu odluku o otvaranju pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom, zemljom koja je, kako je rekla, poduzela impresivne korake prema Europskoj uniji.

- Veći napredak postignut je u nešto više od godinu dana nego u više od desetljeća. Bosna i Hercegovina sada je potpuno usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom. Također smo vidjeli održivi napredak u usvajanju važnih zakona – rekla je predsjednica Europske komisije.

Pored toga, vidljiv je napredak u upravljanju migracijama, kaže Von der Leyen, naglasivši i da je Bosna i Hercegovina napravila velike korake u dijalogu i pomirenju.

- Nadam se da će današnja odluka dovesti do još većeg napretka – zaključila je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel dodao je kako je današnja odluka ključni korak naprijed na putu Bosne i Hercegovine ka EU, ali je napomenuo kako je sada važno napraviti još neke korake na tom putu.

Pozvao je Europsku komisiju da osmisli pregovarački okvir koji bi bio usvojen nakon što Bosna i Hercegovina ispuni potrebne, relevantne korake.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...