SRBIN U AMERICI PRODAJE JELO KOJE SVAKO ZNA NAPRAVITI I ŽIVI KAO KRALJ: "Radim tri dana sedmično"

. Stvorio je biznis snova na najobičnijoj namirnici, koju na ovim prostorima zna napraviti gotovo svako.

  • Gastro

  • Prije 3h  

  • 1

Srđan je prije tri i po godine došao u Ameriku i kako se čini ostvario je američki san. Stvorio je biznis snova na najobičnijoj namirnici, koju na ovim prostorima zna napraviti gotovo svako. Naime, Srđanu u Kaliforniji pravi obične palačinke, za koji su potrebna samo tri sastojka – jaja, mlijeko i brašno, piše Dnevno.hr.

Kaže kako radi samo tri dana i da živi pristojno. “Samo zavisi želiš li živjeti skupo ili jeftino. Ako bi u restoran, pa svaki dan steak od 50 dolara, onda je skupo ja se za 10 dolara najedem odlično i sit sam cijeli dan”, kaže u Draganu Rakonjcu, koji snima priče o Srbima koji žive i rade u Americi.

alt

Tri dana radi, četiri odmara

“Dobar sam biznis napravio, ne mogu se požaliti”, ispričao je Srđan koji je prvo radio u Njemačkoj da bi od tamo preselio u Kaliforniju, gdje je započeo svoj posao od kojeg s tri radna dana sedmično živi dobro.

Palačinke koje radi peče i puni kao većina na Balkanu, a Amerikanci su čini se oduševljeni. Njegovo radno mjesto je prikolica, koju je naručio iz Kine, a isplatio ju je za samo dva mjeseca.

Tri dana radim, četiri dana odmaram, pa na plažu… Ali kad radim, radim cijeli dan. Rano ujutro u kupovinu pa prvo spremim smjesu kod kuće, a onda od tri popodne na plac, u prikolicu… Kad navečer dođem kući raspremanje, pa pranje suđa…”, kaže i dodaje da mu je nova kineska prikolica baš onakva kakvu je htio, ima sve, i frižider i zamrzivač za sladoled. “Ta tri dana koja radim, radim po 12 sati dnevno”, priča i otkriva kako njegove palačinke Meksikanci obožavaju.

Koliko košta

“Ja kod sebe ne bih kupio palačinku, toliko je skupa, ona prosječna sa jagodom, bananom je 12 dolara, a ona najskuplja sa nutelom je 15 dolara… Ljudi mi daju po 20, još i bakšiš dodaju i kažu u redu je, a uvijek sam rasprodan… Meksikanci vole jesti i ne žale”, kaže Srđan koji sad ima i pomoćnicu, Meksikanku.

Sve sam papire sredio, ništa na crno ne radim, plaćam porez uredno, kao i radnicu”, ispričao je pa otkrio i koliko zarađuje. Pojasnio je da kad je stvarno dobra večer, proda 80-90 palačinki , a to je za nekih pet sati rada 1000-1100 dolara. Kad je došao u Ameriku dvoumio se pak između roštilja i palačinki, ali se odlučio za palačinke jer su ih njegova djeca voljela a i manje je troškova.

“Prvo ne moram ni porez plaćati za to jer nije jelo nego samo desert, nije prljav i masan posao, ne treba mi ni vatrogasna dozvola jer nema vatre…”, rekao je dodao da je tako lišen dodatnih troškova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...