POČELO FINALE EUROSONGA: Protesti, skandali i diskvalifikacija, 25 zemalja se bori za pobjedu

Nakon uzbudljivih nastupa u polufinalima, borba za prestižnu nagradu trofej Evrovizije se nastavlja u finalu u kojem se takmiči 25 izvođača.

  • Evropa

  • 11. Maj 2024  11. Maj 2024

  • 0

Veliko finale prestižnog muzičkog takmičenja “Evrovizija 2024” u Malmeu počelo je večeras u 21h, prenosi CdM.

Nakon uzbudljivih nastupa u polufinalima, borba za prestižnu nagradu trofej Evrovizije se nastavlja u finalu u kojem se takmiči 25 izvođača.

Holandija diskvalifikovana

Evropska radiotelevizijska unija (EBU) donijela je odluku da se Holandija diskvalifikuje sa takmičenja Evrovizija 2024. Naime, nakon što je švedska policija izvršila detaljnu istragu incidenta koji se dogodio tokom polufinalne večeri, donijeta je odluka da predstavnik Holandije Jost Klajn bude diskvalifikovan.

Švedska otvara finalnu emisiju Evrovizije, a Ukrajina će nastupiti nakon njih. Izrael, koji se popeo na drugo mjesto kladionica, nastupa šesti. Irska, koja je izazvala dosta reakcija poslije nastupa u prvom polufinalu, pjeva deseta.

Mnogo je reakcija na ovakav redosljed izvođenja. Mnogi od njih pišu da Izrael ne zaslužuje da bude u finalu, niti u takmičenju, a mnogi se žale i na poziciju Ukrajine.

Veliki protesti u Malmeu zbog učešća Izraela na Evroviziji

Ovogodišnju Evroviziju prate brojni incidenti, od protesta zbog nastupa Izraela, do diskvalifikacije Holandije.

Promjenjena pravila glasanja

Ove godine gledaoci više neće morati da čekaju da posljednja numera bude izvedena, već će moći da glasaju za favorite od početka prve takmičarske kompozicije.

Večeras će, osim finalista, moći da glasaju i gledaoci iz država koje nisu prošle u finale. Mogu da glasaju i gledaoci iz “ostatka svijeta”, odnosno iz zemalja koje se uopšte ne takmiče. Iz “ostatka svijeta” moguće je glasati putem sajta esc.vote.

Uprkos isključenju sa takmičenja, večeras će se računati glasovi holandskog žirija, a svoje glasove će moći da pošalju i gledaoci iz te zemlje.

Ovo je redosled nastupa u finalu Evrovizije

Nakon diskvalifikacije predstavnika Holandije Josta Klajna, u konkurenciji je ostalo 25 učesnika.

To su predstavnici Švedske, Ukrajine, Njemačke, Luksemburga, Izraela, Litvanije, Španije, Estonije, Irske, Letonije, Grčke, Velike Britanije, Norveške, Italije, Srbije, Finske, Portugalije, Jermenije, Kipra, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Gruzije, Francuske i Austrije.

Hrvati već slave pobjedu

Iako, kladionice i nisu baš najmjerodavnije kada je stanje i potencijalni pobjednik u pitanju, ipak stavraju određenu dozu pritiska i na publiku, ali i na izvođače.

Ako je sudeći po brojkama i kvotama, pobjednik je, bez svake moguće konkurencije – Baby Lasagna, predstavnik Hrvatske. On već gotovo mjesec dana ne silazi sa prvog mjesta, a kladionice mu daju 42 odsto šansi da odnese pobjedu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...