BURNO U SARAJEVU: Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Dragan Čović najavio...

Imenovanje Marina Vukoje danas je na dnevnom redu sjednice, a o svemu je jučer govorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

  • Vijesti

  • 28. Maj 2024  

  • 1

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, jedanaesta u aktuelom mandatu, sazvana je za danas u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu je više zakona, predloženih po hitnom ili skraćenom postupku, kao i federalna strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici, potom predložene odluke o izradi regulacionog plana Štrbački buk i plana koji se odnosi na historijsko gradsko područje u Jajcu.

Za današnju sjednicu je kao posljednja u dnevnom redu kandidirana tačka ‘Izbori i imenovanja' a odnosi se  na materijal resorne parlamentarne komisije, odnosno na pitanja imenovanja sudije državnog Ustavnog suda iz Federacije BiH, zatim na predloženo imenovanje dvoje novih rukovodilaca Predstavničkog doma (predsjedavajući i jedan od potpredsjedavajućih), kao i na imenovanje članova parlamentarnih radnih tijela ili zvaničnika u pojedinim federalnim institucija.

Imenovanje Marina Vukoje danas je na dnevnom redu sjednice, a o svemu je jučer govorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

-Marin Vukoja bit će potvrđen za ustavnog suca u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, najavio je Dragan Čović.

Ustavni sud Federacije odgodio je odluku o apelu oporbe o spornosti izbora Povjerenstva za izbor i imenovanje unutar Zastupničkog doma Parlamenta Federacije. Čović vjeruje da će zastupnici Trojke završiti sva imenovanja danas, uključujući i izbor Marina Vukoje za suca Ustavnog suda.

„Imali smo jamstva međunarodne zajednice da ćemo to riješiti za mjesec-dva, a prošlo je više od godinu dana. Ne sumnjam da ćemo to sutra završiti,” izjavio je Čović.

Jučer se oglasio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je pozvao zastupnike u Zastupničkom domu da ne podrže izbor Marina Vukoje čije imenovanje osporava opozicija zbog kršenja procedura i povezanosti Vukoje s HDZ-om BiH.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...