DRAMATIČNO NA CRVENOM MORU: Serija eksplozija, udari dronovima i balističkim raketama, oglasila se i američka vojska...

Hutisti tvrde da su posljednje aktivnosti rezultat osvete za upad izraleske vojske u grad Rafah u Gazi.

  • Svijet

  • 07. Jun. 2024  

  • 0

Američka vojska saopćila je u četvrtak da je u posljednja 24 sata u Crvenom moru uništila osam hutističkih dronova i dva površinska plovila bez posade.

Centralno zapovjedništvo američke vojske saopćilo je da su njihove snage također uspješno djelovale na bespilotnu letjelicu lansiranu iz područja pod kontrolom hutista u Jemenu.

Nadalje, kako donosi Centralno zapovjedništvo američke vojske, hutisti su, pod kontrolom Irana, ispalili i protubrodske balističke rakete.

Kako je izvijestio US News, trgovački brod prijavio je eksploziju u samoj njegovoj blizini. Odvojeno, Ujedinjeno Kraljevstvo pomorskih trgovačkih operacija saopćilo je da je obaviješteno o dvije eksplozije u blizini broda 27 nautičkih milja od jemenskog grada Mokhe.

Nakon kraćeg zatišja, u posljednja 24 sata bilježimo intenzivan rast aktivnosti pobunjeničke grupe koja je, javlja Al Jazeera, jučer pokrenula i vojnu operaciju protiv brodova u izraelskoj luci Haifa.

Hutisti tvrde da su posljednje aktivnosti rezultat osvete za upad izraleske vojske u grad Rafah u Gazi.

"Prva je ciljala dva broda koji su prevozili vojnu opremu u luci Haifa, dok je druga ciljala brod koji je prekršio odluku o zabrani ulaska u luku", rekao je Saree u četvrtak.

Tvrdi da su operacije izvedene s određenim brojem dronova, a da su udari bili tačni.

Izraelska vojska brzo je demantirala tvrdnju, nazvavši je neistinitom.

Rezultati operacija, tvrdi Al Jazeera, ostaju nejasni, ali posljednje aktivnosti pokazuju sve veću razinu koordinacije između Hezbollaha, Irana i hutista.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...